Foto: Kirkham Grammar School

Kako dolazi do toga da se bakterije u bazenima rašire i kako su se uopšte pojavile u vodi?

Ako se izuzmu povremeni naleti hladnijeg talasa, temperature su izuzetno visoke za ovo doba godine, a meterolozi su najavili da nas čeka neverovatno vrelo leto. Mnogi od nas su već pohrlili da se rashlade u bazenu, međutim, stručnjaci upozoravaju na opasnosti, prenosi mondo.

Ako živite u gradu, bazen je odlično mesto da se rashladite tokom letnjih vrućina, ali CDC upozorava na nekoliko potencijalnih rizika. Osim utapanja koje, nasupret uvreženom mišljenju, može da se desi u u “plitkim” vodama, rizik predstavljaju i određene supstance koje mogu da se nađu u bazenima, a najčešći “neprijatelj” je bakterija ešerihija koli (E. coli) koja izaziva najviše problema kod dece od 4 do 14 godina.

Epidemiološkinja Nejs je rekla a bakterije poput E. coli i C. difficile obično ulaze u vodu tako što neko od plivača ima dijareju.

“Osobe koje imaju dijareju treba da se uzdrže od plivanja”, savetuju strčnjaci iz CDC.

Simptomi infekcije ovim vrstama bakterija se javljaju dva do četiri dana nakon izlaganja. Znaci infekcije E. coli mogu da uključuju teške grčeve u stomaku, dijareju, povraćanje i groznicu. U nekim slučajevima, ove zaraze mogu čak da budu ozbiljne i opasne po život.

Foto: Swimming.org

Stručnjaci ističu i da se ove bakterije javljaju i šire kada u bazenu nema dovoljno hlora, jer ova supstanca uništava patogene.

Kako da znate da u bazenu nema dovoljno hlora?

Prema ekspertima, hlor dezinfikuje, ubija i sprečava pojavu, kao i širenje bakterija i algi, tako doprinoseći kvalitetu vode i njenoj bistrini. Bez hlora, u bazenu bi mogle da se nađu “sve vrste nevidljivih opasnosti”.

“Statistički gledano, veća je verovatnoća da ćete se razboleti u bazenu bez hlora, jer ova supstanca sprečava da budete izloženi patogenima. Imajte na umu da je koža porozna, tako da mikroskopske nečistoće mogu da prođu kroz nju. Bazen bez hlora je sličan velikoj lokvi mutne vode“, kažu stručnjaci i napominju da ipak nema razloga za panikom, jer sve i da plivate u nehlorisanoj vodi, moguće je da vam neće biti ništa, ali svakako je rizik po zdravlje veći.

mondo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments