Foto: AP Photo/Steffi Loos

Neka deca su se našla pod ruskom vatrom u domovima. Druga su pobegla iz eksplozija i pucnjave. Sada postoji još veća opasnost da deca budu na meti, da budu ostavljena i napuštena.

U domovima za siročiće, internatima ili domovima za osobe s invaliditetom u Ukrajini ima više od 100.000 dece, što je najveći broj u celoj Evropi, prema UN-ovoj agenciji za izbeglice (UNHCR).

Mnoga se smatraju takozvanom društvenom siročadi – njihovi roditelji ili drugi rođaci su živi, ali ne mogu da se brinu o njima u zemlji.

Od ruske invazije na Ukrajinu, najmanje 8000 maloletnika u sistemu socijalne nege odvedeno je u inostranstvo ili premešteno unutar Ukrajine, prema službenim podacima.

Oko 31.000 dece vraćeno roditeljima, a dužnosnici procenjuju da je najmanje 2500 drugih zarobljeno u zonama aktivnih borbi i da ih je potrebno evakuisati.

Sada rastu strahovi da bi oni koji su bili dovoljno srećni da izbegnu smrt u Ukrajini mogli biti žrtve trgovaca ljudima, što je dugotrajna pretnja za decu u širokoj i često nefunkcionalnoj mreži nege u zemlji.

– Neka deca već su prebačena u sirotišta u Rumuniji i Moldaviji, gde postoji veliki problem trgovine ljudima- rekao je Erik Rosenhal, aktivista za ljudska prava i osobe sa invaliditetom.

UN-ova Međunarodna organizacija za migracije već je upozorila izbeglice koje beže iz zemlje da se čuvaju trgovaca ljudima koji žele iskoristiti njihov egzodus.

U martu je Ukrajina uvela nova pravila za evakuaciju i praćenje dece bez roditelja, ali nevladine organizacije kažu da se mora učiniti više.

nsuzivo.rs/hrt.hr

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments