Foto: SIWI

Četrdeset pet novinara i medijskih radnika ubijeno je tokom 2021. godine, za trećinu manje nego u prethodnoj godini ali gubitak je naročito veliki u Aziji, objavila je Međunarodna federacija novinara (IFJ).

-Ovo je među najnižim brojkama otkako je IFJ počeo da objavljuje godišnje zveštaje o novinarima ubijenini pri obavljanju njihove profesije, a uključuje ciljana ubistva, pogibije u unakrsnoj vatri i bombaške napade- navodi se u saopštenju.

Ova organizacija ima 600.000 članova u 140 zemalja i do sada je objavila da je 2721 novinara ubijeno u celom svetu u poslednjih 30 godina.

Posmatrano po regijama prvo mesto po broju ubijenih medijskih radnika, njih 20, zauzima područje Azije i Pacifika, a slede Amerike s 10, Afrika s 8, Evropa sa 6 i Bliski istok s jednim ubijenim novinarom. Toj brojci od 45 ubijenih novinara treba dodati i pogibiju dvojice novinara u Iranu nesrećnim slučajem.

-Novinari i medijski radnici najčešće budu ubijeni jer su razotkrili korupciju, kriminal i zloupotrebu moći u zajednicama, gradovima i državama u kojima rade- stoji dalje u saopštenju.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments