Foto: South China Morning Post

Smatra se da je estrogen od vitalnog značaja za zdravlje krvnih sudova koji vode do srca.

Bolesti srca obično pogađaju ljude starije od 65 godina. Glavni uzroci uključuju visok krvni pritisak i pušenje. Ipak, jedna studija je pokazala da nizak nivo hormona estrogena kod žena takođe može da bude jedan od glavnih uzroka ovih zdravstvenih problema.

Više od dve trećine žena (69 odsto) sa srčanim oboljenijma imalo je nedostatak hormona estrogena.

Koronarna bolest arterija ili ateroskleroza dešava se kada su krvni sudovi koji obezbeđuju krv vašem srcu blokirani nagomilavanjem masnih naslaga na zidovima. Kada se to dogodi, vašem srcu nedostaje hranljivih materija i kiseonika neophodnih za pravilno funkcionisanje.

Istraživači su pogledali nivoe hormona kao i stanje srca kod 95 žena u perimenopauzi (period koji prethodi menopauzi). To su bile žene koje su se prijavile na testiranje Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv u SAD-u.

Iako je postojao mali uzorak, istraživači su uvereni da pokazuje mogućnost da su ova dva problema povezana.

– Ovi nalazi ukazuju na mogućnost da nedostatak estrogena zbog centralnog poremećaja funkcije jajnika može da bude faktor rizika za aterosklerozu kod žena u perimenopauzi – kazali su autori studije.

Zabrinjavajuće je što su žene u studiji bile u perimenopauzi, a to znači da su njihove hormonske neodostatke izazvali faktori koji nisu uzrast.

– Reč je o mladim ženama koje su prestale da imaju menstruaciju – kazala je dr Krisandra Šufelt i dodaje da razlog ovome može biti ili prekomerno vežbanje, nedovoljno ishrane ili stres, a i kombinacija ovih faktora.

– Nedovoljna ishrana znači da vaše telo gubi hranljive materije koje su mu potrebne da bi nivo hormona bio uravnotežen – objašnjavaju iz klinike i objašnjavaju: – Poremećaji u ishrani mogu da liše vaše telo hranljivih materija koje su mu potrebne da bi nivo hormona bio uravnotežen.

telegraf.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments