Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Epidemijska situacija je nepovoljna. Broj novozaraženih još je veoma visok, kao i broj pacijenata na bolničkom lečenju. U našoj zemlji vakcinisano je oko polovine stanovništva, što, uz usporenu imunizaciju, doprinosi održavanju virusa u populaciji. Naročito je slab odziv na četvrtu – buster dozu vakcine, koja je, podsećaju lekari, najpre namenjena najstarijim sugrađanima i hroničnim bolesnicima.

Iako do proboja imuniteta dolazi i kod vakcinisanih i kod nevakcinisanih, vakcina, pre svega, štiti od teških oblika bolesti, bolničkog lečenja i smrtnog ishoda, dok je zaštita manja kada je reč o samom obolevanju, posebno od omikron varijante virusa korona, kaže za Radio Novi Sad epidemiolog Snežana Medić iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Imunizacija je, uz primenu protivepidemijskih mera, i dalje glavna preporuka.

Foto: The Japan Times

Četvrtu – buster dozu vakcine protiv virusa korona mogu da prime stariji od 18 godina, a primenjuje se 5 meseci od primanja treće doze, navodi doktorka, objašnjavajući kome je ona, pre svega, namenjena.

To su pre svega osobe oslabljenog imuniteta, ali i stariji od 60 godina. Takođe i zdravstveni radnici i osobe koje se bave uslužnim delatnostima koje dolaze u kontakt sa većim brojem ljudi.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Odziv na vakcinaciju najslabiji je među mladima, dok se najviše vakcinišu stariji sugrađani, koji su, kaže Medić, najugroženiji. Najveća je potražnja za Sinofarm i Fajzer vakcinom, koje su, uz sve ostale, dostupne u Domu zdravlja na Novom naselju – jedinom mestu na kom se građani mogu vakcinisati.

Blic.rs

5 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Svetlana
20/08/2022 10:33

Moja komsinica starija gospodja…vakcinisala se 4 dozom…i dobila koronu

Veternicanin
20/08/2022 15:13
Reply to  Svetlana

To je zato sto nije odmah potpisala ugovor za sledece 4 doze do kraja godine.

Dušan
20/08/2022 18:54

Hvala na informaciji gde se može vakcinisani četvrtom dozom vakcine (nekako se stekao utisak da se radi o bilo kom domu zdravlja, što je netačno).

Ljiki
21/08/2022 07:52

Moja mam posle trece dize dobila trombozu!!!

Marina
21/08/2022 10:46

Cekaj sad, preporuka je za osobe sa slabijim imunitetom i starije od 60, ne razumem zasto se cude sto nema mladih. Ja sam pitala svog lekara i rekao mi jr da nema potrebe da se vakcinisem cetvrtom dozom da je namenjena za kategorije koje ste naveli.