Foto: OConnor-Arroyo/Press Association/PIXSELL

Reč je o formuli koju je izračunao estetski hirurg dr. Julian De Silva iz Londona. On ovakvo mapiranje lica i merenje fizičkog savršenstva kod žena i inače koristi u svom poslu.

Malo merenja i matematičkih računa, baziranih na metodi starih Grka, doveli su do još jednog izbora najlepše žene u 2022. godini. Ovog puta najlepšom na svetu proglasili su britansku glumicu Jodie Comer, jer ‘simetrija njenog lica najbliža je savršenstvu’.

The 77th Golden Globe Awards - Arrivals - Los Angeles
Foto: OConnor-Arroyo/Press Association/PIXSELL

Iza nje su se našle redom glumica Zendaya (94.37% posto), manekenka Bella Hadid (94.35 posto), Beyonce (92.44 posto) i Ariana Grande (91.81 posto).

Jodie Comer dobila je ocenu 98,7 za položaj usana i nosa. To znači da joj je samo 1,3 posto nedostajalo da bude fizički savršena. Takođe, je dobila najviše ocene za oblik usana i položaj očiju. Njena najniža ocena bila je 88 posto, a vezana je za područje obrva, prenosi economictimes.indiatimes.com.

Ovakav algoritam koristi se i u umetnosti, arhitekturi…

Savršena Phi razmera iznosi otprilike 1,62 i naziva se ‘zlatnom merom lepote’ ili ‘zlatnim rezom’.

To je matematički algoritam simetrije koji je u osnovi naše percepcije privlačnosti. Leonardo Da Vinci je upotrebio jednačinu zlatnog reza i shvatio da što je lice ili predmet bliže tom broju, to je veća i lepote istog. Neki veruju da je Leonardo koristio zlatni rez kada je slikao Mona Lisu.

A visitor looks at a copy of the Leonardo da Vinci's Mona Lisa, which will go up for auction on November 9, at the Artcurial auction house in Paris
Foto: NOEMIE OLIVE

Istraživanja najlepših žena sveta pokazala su kako one imaju bezbroj primera ovakve razmera na svojim licima. To dokazuje da je simetrija ključni činilac percipirane privlačnosti, posebno na ženskim licima, dok je na muškima je to manje bitno.

Neki zvaničnici veruju da proporcionalnija lica i tela doživljavamo zdravijima. Isto tako, ako je lice proporcionalno, veća je verovatnoća da ćemo ga smatrati lepim. Drugi pak veruju da lice doživljavamo estetski privlačnijim, ako ima zlatnu razmeru, jer ga naše oči mogu brže obraditi i dovesti time da se naš mozak oseća zadovoljnim.

Scarlett Johansson ima gotovo savršene razmere tela

Istraživači brenda donjeg rublja Bluebella pre par godina izmerili su tela slavnih žena kako bi otkrili njihovu zlatnu razmeru. Najproporcionalnijom su proglasili glumicu Scarlett Johansson.

USA - 26th Screen Actors Guild Awards - Los Angeles
Foto: Hutchins Photo/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL

– Ona ima proporcije najbliže onima koje su cenili stari Grci kao idealan – rekli su i naglasili kako se ova formula lepote odnosi samo na žene.

Drugo mesto je tad zauzela Kim Kardashian, a na trećoj poziciji našla se Helen Mirren.

Za Scarlett su rekli da ima proporcije grudi, struka i bokova najbliže savršenima. To je 96,4 posto od savršenstva zlatne razmere. Telo Kim Kardashian ima 96,3 procenta od savršenog, a telo Helen Mirren 95,6. Oblik tela Marilyn Monroe su svrstali na četvrto mesto.

Izračunajte zlatnu razmeru svog tela
  • Izmerite opseg gornjeg dela tela na mestu gde je poprsje najšire – dobijena mera je B.
  • Izmerite gde je struk najuži – W.
  • Izmerite kukove tamo gde su najširi – dobijena mera je H.
  • Izmerite deo od poprsja (tamo gde je najšire) do struka (gde je najuži) – dobijena mera je BW.
  • Izmerite liniju od struka do bokova (tamo gde su najširi) – dobijena mera je HW.

Izračunajte dobijene brojke po formuli:

  • (B – W) x BW x 0.5 = račun za poprsje
  • (H – W) x HW x 0.5 = račun za bokove

Konačni rezultat: račun poprsja + račun bokova/račun bokova = vaša zlatna razmera

Što se bliže brojci od 100 posto, to ste bliže ‘savršenstvu’.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments