Foto: Gradske info

Robert Tomšik je srpskoslovački psiholog, istraživač, pisac, i umetnik koji stvara jedinstvenom tehnikom koristeći pisaću mašinu.

Može se reći nesvakidašnja i krajnje jedinstvena izložba jednog od retkih umetnika na svetu koji svoja dela stvara kucanjem na sad već tehnološkom antikvitetu.

Kako saznajemo ovo putovanje je počelo kao hobi 2006. godine kada je Robert rešio da eksperimentiše sa odabranim oblicima ove umetnosti.

Na taj način najčešće je prikazivao pejzažne oblike, portrete ili kućne ljubimce kreirajući ih slovima ili brojevima prvo u Microsoft Word-u.

Foto: Gradske info

Mašine koje su se pokazale kao najbolje sredstvo za realizaciju ove karatkteristične umetnosti su: Konzul (1969.), Kontinental (1934.), Zeta (1955.) i Torpedo (1920.).

Posle mnogo godina ljubav i interesovanje koju je gajio prema umetnosti i antikvitetima, predanom radu i pre svega naboju inspiracije, došao je do interesantnog načina stvaranja ove specifične umetnosti, ni manje ni više, nego pisaćim mašinama.

Posebnost ove umetnosti se ogleda i u načinu izrade, tako su sva Robertova umetnička dela napisana odnosno oslikana na mat papiru, jakim i posebno prilagođenim za udarce prilikom korišćenja mašine.

Pored naziva i dimenzija slike kao i serijskog broja mašine na svakom radu se nalazi i potpis autora, kao i jedinstveni otisak pečata odštampan akrilnom bojom u nijansi Aruba Blue.

Robertovu izložbu možete posetiti u Kulturnoj stanici Barka do 18. maja, a zašto i ne biste, kada možete uživati u vrhunskoj umetnosti koja poručuje: „Dobrodošli u Tomšikov svet slova i brojeva“.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments