Foto: Novi Sad EPK / Ustupljene fotografije

Najbogatija zbirka dečjih i omladinskih radova u Evropi nalazi se u Novom Sadu, i to u okviru Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine koji broji više od 20.000dečjih radova iz 110 zemalja sveta.

Program “Zastave budućnosti” Evropske prestonice kulture su zato bile odličan momenat da se izrodi multimedijalna interaktivna izložba dečjih i omladinskih radova pod nazivom “Crteži putuju vremenom”, koja će biti otvorena u četvrtak, 28. aprila, u novoobnovljenom objektu Radionica, u Kreativnom distriktu, Bulevar despota Stefana 5, u 19 sati. Kreativni radovi mališana mogu se pogledati do 15. maja.

Izložba predstavlja svojevrsan vremeplov, hronološki prikaz razvoja dečjeg i omladinskog crteža i njegovog doživljaja sveta, u kome je posetiocu omogućeno da prošeta sedamdeset godina unazad, idući do 1954. i početaka Evropske unije. To su radovi koji pokazuju doživljaj sveta iz ugla deteta.

– U pitanju su radovi dece i omladine prvenstveno iz bivše Jugoslavije, ali tu je i međunarodna kolekcija koja obuhvata 110 zemalja sveta – rekla je direktorka Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine Ljubica Tankosić. – Izložba je biti podeljena po dekadama, po paviljonima i na taj način će posetioci moći da prate taj razvoj i hronologiju razvoja dečjeg crteža. I na kraju tog puta očekuje nas jedan Paviljon budućnosti, kao jedna vremenska kapsula, gde će deca imati priliku da stvaraju.

Foto: Novi Sad EPK / Ustupljene fotografije

Kako bi se omogućila kulturna razmena dece i mladih i podstakao razgovor o budućnosti Evrope, neophodno je osvrnuti se na prošlost i ne zaboraviti šta sve ona nosi sa sobom. Izložba prikazuje retrospektivni razvoj dece i mladih i njihovu perspektivu u odnosu na različite dominantne društvene i kulturne vrednosti i trendove.

Na izložbi u Radionici Kreativnog distrikta će biti izloženo oko 1.000 dečjih i omladinskih radova koji uključuju crteže, slike, grafike…

– U okviru izložbe publika će imati priliku da pogleda i svojevrsan Paviljon međunarodne kolekcije, gde će, zapravo, stajati likovni radovi dece iz čitavog sveta. Ukupno će biti izloženo negde oko 1.000 radova koje uključuju crteže, slike, grafike, i to grafike velikog formata svih tehnika koje se rade sa decom. Takođe, i jedan manji broj sitne keramike. Publika će moći da prati hronologiju razvoja crteža, a u sklopu izložbe biće predstavljene i skulpture koje su radila ovdašnja deca sa mentorima. Prilikom izrade tih skulptura smo angažovali 200 dece – dodala je Tankosić.

Foto: Novi Sad EPK / Ustupljene fotografije

Uklopljena u idejnu celinu, izložba će ilustrovati hod vremena kroz razvoj dece i omladine i njihovog stvaralaštva u odnosu na osnovne vrednosti Evropske unije, kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokratija, jednakost, vladavina zakona i ljudska prava. Ove vrednosti promovišu ideju otvorenog demokratskog društva baziranog na savremenom humanizmu, koje su uvezane sa istorijom, kulturom i identitetom Novog Sada, prenosi Dnevnik.

blic.rs/dnevnik.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments