SMANJITE DUGOROČNO RAČUNE ZA STRUJU: Država daje 420.000 za panele

Foto: Shutterstock/Animaflora PicsStock

Država je raspisala javni konkurs i subvencioniše ugradnju panela, pa će svako ko se prijavi moći da dobije do 50 odsto ukupne investicije, a najviše 420.000 dinara.

Ugradnja solarnih panela može da donese uštedu na računima za električnu energiju i do 3.000 dinara, pokazala je računica Ministarstva rudarstva i energetike.

U Srbiji je u septembru prošle godine raspisan javni poziv za dodelu subvencija za ugradnju panela, a onaj ko se prijavi moći će od države da dobije do 50 odsto ukupne investicije, tačnije najviša suma koju podnosilac zahteva može da dobije je 420.000 dinara.

Naime, u jeku svetske energetske krize građani uveliko razmišljaju o računima za struju, a cilj davanja podsticaja za ugradnju solarnih panela je da se smanji potrošnja energije na nacionalnom nivou i ujedno čuva zdravlje životne sredine.

Količina novca koju je dobila svaka lokalna samouprava zavisi od broja stanovnika na njenoj teritoriji, pa tako maksimalni iznos sredstava podsticaja koji dodeljuje Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti po jedinici lokalne samouprave iznosi 200 miliona dinara za gradove koji imaju više od dva miliona stanovnika.

Oni koji imaju između 100.000 i milion stanovnika dobiće po 100 miliona dinara, dok će opštine u kojima živi više od 50.000 a manje od 100.000 ljudi moći da iskoriste po 50 miliona dinara subvencija.

Opštine koje imaju manje od 50.000 stanovnika moći će da konkurišu za subvenciju od maksimalnih 25 miliona dinara – pokazuju podaci Uprave za finansiranje.

Računica Ministarstva rudarstva i energetike pokazala je da jedan solarni panel od pet kilovata može da proizvede oko 430 kilovat-sati, a da se ugradnja isplati za oko šest godina, dok je rok trajanja panela 25 godina.

Tagovi:

Podeli vesti:
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti