SMANJITE RAČUNE ZA STRUJU Obratite pažnju na ove uređaje, troše više nego što mislite

Foto: pixabay
Da li će struja u Srbiji poskupeti i koliko pitanje je na koje za sada nema odgovora, ali je sasvim sigurno da svako domaćinstvo koje se domaćinski ponaša može i treba, bez obzira na visinu računa za struju, da uradi što je moguće više da troši što je moguće manje kilovata.

S jedne strane, troši se manje novca i čuva kućni budžet, a s druge štedi energija koje nema dovoljno. Na štednju energije upozoravaju, praktično, sve zemlje, pa se tako, recimo, u Nemačkoj savetuju građanima da se ne tuširaju toplom vodom sedam dana u nedelji, a već sad se preporučuje da zimi u stanu nose tempere i jakne, u Grčkoj se razmatra povratak rada na daljinu, u Italiji se čekaju uputstva za ograničavanje upotrebe klima-uređaja i osvetljenja u javnim zgradama…

Zato je jako važno da se u domaćinstvu dobro planira i razmišnja kako se koriste uređaji, posebno oni koji troše mnogo struje. Među najvećim potrošačima u domaćinstvu su klima-uređaj, termoakumulaciona peć, rerna, veš-mašina i mašina za pranje sudova, a pametnim korišćenjem može se dosta struje (i novca) uštedeti. Ako se temperatura hlađenja klima-uređaja smanji za samo jedan stepen, štedi se oko tri odsto struje.

Uštedeti se može i prilikom pranja veša i suđa jer što je temperatura niža potrošnja struje je manja, a priključivanjem na dovod tople vode manje energije se troši. Manje struje se može poterošiti i ako se vreme tuširanja skrati i izbegava kupanje u kadi jer se upola manje i struje i vode potroši prilkkom tuširanja.

6 odsto struje odlazi na uređaje u stend-baj funkciji, pa ih treba isključivati

Kada se kuva, veličinu šerpe treba prilagodi količini hrane koja se priprema, šporet ili rernu treba ugasiti nekoliko minuta pre kraja. Veliki potrošači su i frižider i zamrzivač jer su uključeni stalno, a uštedeti se može smanjenjem temperature hlađenja.

Znatno se može uštedeti i kad je u pitanju novčanik, ali i količina potrošene energije zamenom običnih sijalica štedljivim ili LED sijalicama koje troše i do 80 odsto manje energije i traju mnogo duže od običnih.

80 odsto manje energije troše LED sijalice

Tu uštedama nije kraj. Više od šest odsto struje u domaćinstvu odlazi na uređaje u stend-baj funkciji, pa ih zato treba isključivati iz utičnice. Treba isključitvati i kompjuter kada se ne koristi, a ako mora da ostane uključen, treba ugasiti monitor koji je najveći potrošač energije. Slično je i kad je reč o nekim punjačima za mobilne telefone, foto-aparate, računare… – treba ih isključiti iz utičnice jer oni nastavljaju da troše električnu energiju i nakon što su odvojeni od uređaja koji se punio.

Mala promena navika puno znači

Da je štednja struje neophodna upozoravaju i nadležni u našoj zemlji i to upozorenje treba dobro shvatiti i pokušati, ko koliko može, da se smanji potrošnja struje.

Ako se samo malo promene neke navike i kućni aparati koriste racionalno, brzo će se uvideti da se može trošiti manje kilovata. Svaki ušteđeni kilovat mnogo će značiti i to ne samo zato što će svi energenti, pa naravno i električna energija, biti sve skuplji nego i zato što izvori enrgije nisu neiscrpni.

dnevnik.rs

Tagovi:

Podeli vesti:
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Petar
05/06/2022 09:14

Slažem se u potpunosti sa potrebom za štednjom, ne samo u vreme predstojeće krize, nego i generalno. Proizvodnja električne energije je komplikovana i skupa i nema smisla nerazumno je rasipati. Međutim, kada je naša zemlja u pitanju, s obzirom na to da su nam draga nam i uvek skupoceno odevena ministarka i još draži “visokoobrazovani” gospodin Grčić, doskorašnji direktor EPS-a, EPS doveli do perfekcije (čitaj – devastacije), pitam se otkuda nama uopšte struja! GORE NAM BAGERI OD 20 MILIONA EVRA, STALNE HAVARIJE U TENT-u, ITD. TREBA PRIČATI O ŠTEDNJI, SVAKAKO, ALI TREBA GALAMITI O DEVASTACIJI EPS-a! Dok neko na kraju… Učitaj još »

Povezane vesti