Foto: rts.rs
Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je, na konferenciji nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da perspektiva pristupanja Srbije i drugih zemlja u regionu Evropskoj uniji mora da bude nešto što će biti uspešno i mora da postane realnost. Vučić je izjavio da je Nemačka ubedljivo prvi partner Srbiji, kao i da je Šolc više puta ponovio da veruje u evropsku budućnost celog Zapadnog Balkana.

Olaf Šolc se zahvalio predsedniku Vučiću na poseti Berlinu i na produktivnom razgovoru koji su imali.

– U okviru naših razgovora smo pričali o našim bilateralnim odnosima, ekonomski odnosi su se intenzivirali, mi se radujemo što 400 nemačkih kompanija je stvorilo preko 70.000 radnih mesta u Srbiji i taj pozitivan rzavoj želimo da podstičemo – poručio je Šolc.

Dodao je i da su Srbija i Nemačka prošle godine ušle u klimatsko strateško partnerstvo, kao da će to doprineti tome da se rešavaju izazovi klimatske krize.

Ukazao je da nemačka vlada zagovara evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana.

– To je u interesu i regiona i Evropske unije da se otvore te perspektive, da se zadrže i da te zemlje postanu države članice EU – dodao je Šolc.

Poručio je i da nemačka intenzivno podržava proces pristupanja EU kroz podsticanje projekate i finansiranje.

– Ova perspektiva pristupanja same Srbije i drugih zemlja u regionu to mora da bude nešto što će biti uspešno i to mora da postane realnost. Taj zadatak imamo pred sobom u Evropi i ja ću se lično zalagati za to da unapredimo taj proces – naglasio je Šolc.

Ukazao je da je važna tema razgovora bio i rat u Ukrajini.

– Mi smo u teškoj situaciji i moramo da branimo zajednične vrednosti Evropske unije. Jako je važno da svi prenesemo poruku da taj rat koji je Rusija počela u Ukrajini nije prihvatljiv, to je jako težak položaj u svetu i ja sam uveren da moramo da se držimo bliže zajedno – naveo je Šolc.

Bitno je da Srbija nastavi sa reformama o vladavini prava, posebno po pitanju borbe protiv oganizovanog kriminala, naglasio je nemački kancelar.

“Napredak u dijalogu od ogromnog značaja” 

Nemački kancelar izjavio je da je ključna tema današnjeg razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bila dijalog o normalizaciji odnosa Beograda sa Prištinom i ocenio da je napredak u dijalogu od ogromnog značaja, zbog očuvanja mira i stabilnosti u regionu.

Dodao je da su pričali o procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, uz napomenu da je Miroslava Lajčaka takođe pozvao na razgovor.

– Bitan je proces normalizacije odnosa za stabilizaciju, moramo da rešimo sva otvorena pritanja u okvoru dijaloga, potrebna je hrabrost i obe strane se moraju držati svojih obaveza – rekao je Šolc.

Preneo sam zabrinutost Vučiću o situaciji u BiH i posebno o tendencijama Milorada Dodika, bitno je da se održi stabilnost u BiH, da se omogući konstruktivni razvoj, kaže kancelar Šolc.

– Slažemo se da imamo veliki potencijal da razvijemo Zapadni Balkan i približimo ga EU. Stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta treba da omogući slobodu kretanja ljudi – rekao je Šolc.

Foto: rts.rs

Vučić: Nemačka ubedljivo prvi partner Srbiji, Šolc uveren u evropsku budućnost regiona

Predsednik Vučić je izjavio posle sastanka sa kancelarom Šolcom da su zajednički konstatovali veliki uspon u bilateralnim, pre svega ekonomskim odnosima.

– U prva tri meseca ove godine naša razmena je milijardu i 839 miliona, što znači ove godine očekujemo trgovinsku razmeru na nivou od 7,5 milijardi. To je ogroman skok od 26 odsto u odnosu na prošlu godinu, koja je bila rekordna – naveo je Vučić.

Nemačka je, kako je istakao, najveći i najznačajniji trgovinski partner Srbije, a Srbija je ubedljivo najveći trgovinski i svaki drugi partner Nemačke na Zapadnom Balkanu.

– Mnogo promena se tu dogodilo. Nemačka je pre osam godina bila partner broj četiri Srbiji, a danas je ubedljivo prva – naglasio je predsednik.

Za Srbiju su, ističe, veoma važne reči kancelara Šolca, koji je u razgovorima u više navrata ponovio da je uveren u evropsku budućnost celog regiona Zapadnog Balkana.

Razgovarali su, naveo je Vučić, i o odnosu prema ratu u Ukrajini.

Predsednik je podsetio na opredeljivanje Srbije o prirodi tog sukoba dva puta u Ujedinjenim nacijama i Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju.

“Srbija neće biti uzrok problema, region će imati mir i stabilnost”

Takođe, dodao je Vučić, govorili su i o problemima sa kojima se Srbija suočava, i ključnim pitanjima regionalnih odnosa.

– Naravno, što se toga tiče, imali smo otvoren i sadržajan razgovor i zahvalan sam na tome kancelaru Šolcu. Ja ne mislim da je jedna strana kriva za probleme u Bosni i Hercegovini. O tome sam detaljno govorio. Ono što sam obećao kancelaru Šolcu, to je da Srbija neće biti uzročnik bilo kakvih problema – naveo je Vučić.

Zapadni Balkan će, naglasio je predsednik, imati i mir i stabilnost.

– Čak sam rekao i da ne želim da komentarišem bestidne tvrdnje onih koji govore kako će Srbija da izazove bilo kakve sukobe, pošto se to kao što vidite nije dogodilo, iako su o tome govorili pre šest meseci i pre godinu dana. Moje obećanje kancelaru Šolcu je da se tako nešto neće dogoditi – rekao je Vučić.

“Večeras dijalog sa Prištinom, verujem da ćemo imati snage za napredak”

Vučić je najavio da će u organizaciji Bundeskancleramta večeras biti nastavljen dijalog sa Prištinom.

– Verujem se da ćemo imati snage da dođemo do određenog napretka u odnosu sa Prištinom u dijalogu koji za nas nije lak, ali ne želim da koristim ovu priliku da objašnjavam zbog čega. To sam rekao kancelaru Šolcu i njegovim saradnicima. Mi ćemo dati sve od sebe da idemo ka kompromisnom rešenju, ali ta rešenja ne mogu da budu samo naše želje – ukazao je predsednik.

Predsednik Srbije rekao je i da se raduje skoroj poseti kancelara Šolca Beogradu.

Šolc: Nemačka želi da Srbija ostane u Savetu Evrope

Šolc je izjavio da Nemačka želi da Srbija ostane u Savetu Evrope i da tamo ostane aktivna, kao i da se dalje razvijaju odnosi koji će dovesti do toga da svi budu u Evropskoj uniji.

Kancelar je to rekao na pitanje da li će u slučaju da Priština uđe u Savet Evrope i NATO, Srbija napustiti SE i odustati od Vašingtonskog sporazuma i da li Nemačka želi da izbaci Srbiju iz SE odlukom da Priština postane član te organizacije.

– Lično se zalažem za novo aktiviranje Berlinskog procesa i da perspektiva pridruživanja Evropi za zemlje Zapadnog Balkana zaživi i da se ostvari u nekom momentu – rekao je Šolc.

Vučić je rekao da je za njega važno to što je Šolc rekao da sve što je potpisano mora da bude sprovedeno u delo, i da se nada da se to odnosi i na Briselski sporazum.

– Ali ako neko ne želi da poštuje Vašingtonski sporazum i želi da ide tim putem i naše će ruke biti odrešene. Mi ćemo postupati u skladu sa Ustavom Srbije i našim nacionalnim i državnim interesima – poručio je Vučić.

Napomenuo je da to ne znači da Srbija treba sebi da puca u nogu, ali da na svaki način treba da gleda kako da se dođe do kompromisnog rešenja.

Nemački kancelar se prethodno sastao sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem. Nakon sastanka na konferenciji je izjavio da bi u vreme rata u Ukrajini postepeno rešenje konflikta između Beograda i Prištine bio doprinos miru u regionu i celoj Evropi.

Šolc: Najvažnije prepoznati da je Srbija podržala odgovarajuće odluke u UN

Šolc je, na pitanje da li će stav Beograda prema Rusiji imati posledice na proces pristupanja, naglasio da je najvažnije prepoznati da je Srbija podržala odgovarajauće odluke u UN i podržala napore da se okonča rat.

– To je tema o kojoj moramo da pričamo zajedno i sama ta pozicija ne treba da se previdi – smatra Šolc.

Vučić je istakao da “ne bi imao šta da doda” na to i ponovio da se Srbija po pitanju prirode sukoba u Ukrajini izjasnila nedvosmisleno i jasno.

Podsetio je da Srbija nije otvorila poglavlje 31 i da, kao neko ko je na putu ka EU, ima obavezu da se postepeno usklađuje sa odlukama EU.

– Saslušao sam danas kancelara Šolca, on je bio vrlo jasan i snažno je ponovio stavove i zahteve Nemačke i to je sve što imam da kažem. Što se Srbije tiče, Srbija ima drugačiji odnos i po pitanju KiM, i zato imamo mnogo drugih problema – naveo je Vučić.

Istakao je da je Srbija bila pod sankcijama čitavu deceniju i da ima drugačiji sentiment prema sankcijama od drugih.

rts.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments