Foto: The Times

U Sevilji 48.000 stabala ovog voća odlaže oko 5,7 miliona kilograma neželjenog voća na gradske trotoare, stvarajući ogroman posao čišćenja. Sada grad radi nešto po tom pitanju sa pilot programom koji neželjeno voće pretvara u struju.

Šemu je pokrenulo opštinsko vodovodno preduzeće Emasesa, koje sakuplja voće i koristi ga u postojećem objektu koji proizvodi električnu energiju iz organske materije. Emasesa planira da pokrene jedno od gradskih postrojenja za prečišćavanje vode iz nastale bioenergije. Nakon sakupljanja, sok se ekstrahuje, a kora se kompostira u đubrivo za poljoprivredu. Sok prolazi kroz proces anaerobne digestije koji stvara biogas bogat metanom, koji se zauzvrat koristi kao gorivo za proizvodnju električne energije.

Emasesa je angažovala oko 200 radnika da sakupljaju pomorandže, a takođe je postavila oko 340 kontejnera širom grada kako bi javnost odložila pomorandže i drugi organski materijal koji se može koristiti za proizvodnju biogasa. Cilj je da se višak proizvedene energije na kraju vrati u električnu mrežu.

Ispitivanja su pokazala da ako se sve gradske pomorandže recikliraju i energija vrati u mrežu, to bi bilo dovoljno za napajanje 73.000 domova. Benigno Lopez, šef ekološkog odeljenja Emasese, kaže da se kompanija nada da će na kraju reciklirati sve gradske pomorandže.

-Ne radi se samo o uštedi novca, narandže su problem za grad i mi proizvodimo dodatnu vrednost od otpada- izjavio Lopez.

Bio-goriva su obećavajući izvor proizvodnje energije, delom zato što se mogu napraviti fermentacijom, što znači minimalno oslobađanje ugljen-dioksida. Takođe se mogu proizvesti iz brojnih otpadnih proizvoda.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments