Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i svi vernici danas slave Svetog mučenika Mamanta.

Rodom iz Paflagonije, od hrišćanski roditelja, Teodota i Rufine. Roditelji su mu bačeni u tamnicu za Hristovo ime. U tamnici je najpre umro otac a potom i majka, pošto je njega rodila.

Tako dakle osta novorođenče u tamnici između mrtvih tela svojih roditelja.

U školi Mamant pokaza neobičnu bistrinu. A pošto je kod kuće bio vaspitan u hrišćanskom duhu, pa on ne poštvaše svoju veru nego je ispovedaše pred svojim vrsnicima ismevajući idole.

Neznabošci nisu štedeli ni hrišćansku decu. Mamantu beše 15 godina, kada bi izveden pred cara. Reče mu car, da se bar samo ustima odreče Hrista, na što mu Mamant odgovori: “ni srcem ni ustima ne ću se odreći Boga i Cara moga Isusa Hrista.”

Car naredi  da ga tuku, svećama pale, i na kraju ga baciše u more. No anđel Božji ga spase i odvede na goru visoku, blizu Kesarije.

Foto: Printscreen/SPC

On je tu živeo u samoći i molitvi. Od njegove svetosti divlji zveri su se pitomili. Gonitelji su ga i tu pronašli, i ponovo na muke stavlili.

Pobedivši i silu ognja i divljih zveri Mamant sveti bi proboden trozubcem od nekoga žreca idolskoga. I tako predade dušu svoju svetu Bogu, kome je veran ostao u svima mukama. Od njegovih moštiju dogodiše se mnoga iscelenja bolnih.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments