Foto: nshronika
Novosadski Fakultet tehničkih nauka, beogradske firme “Balkans sekjuriti servises” i “Beksel konsalting”, kao i “Aksis građevinski biro” isprojektovaće sanaciju i rekonstrukciju Spensa jer su ponudile svu neophodnu dokumentaciju izrade za 119,94 miliona dinara s PDV-om, odnosno 99,95 bez tog poreza.

Osnovna i najvažnija funkcija Spensa i dalje ostaje njegova sportska namena ali će biti dodati razni kulturni i poslovni sadržaji.

Plan sanacije i rekonstrukcije predviđa izgradnju novih bazena, klizališta, dodatnih garažnih mesta i zamenu instalacija.

Ledena dvorana će raditi kao klizalište čitave godine. Uz nju će biti izrađeno otvoreno klizalište, koje bi tokom letnjih meseci bilo prilagođeno za aktivnosti poput mini golfa, malog fudbala i koncerata na otvorenom.

Osim toga, najavljeno je i da će Dečje odeljenje Gradske biblioteke biti preseljeno na Spens, s tim da će biti smešteno u zoni oko Kongresnog centra i na mestu današnjeg Medija centra, na južnoj i istočnoj strani Velike dvorane.

Džudo, boks i stonoteniska dvorana čine celinu, u kojima je potrebno razdvojiti kretanje sportista i takmičara za svaku salu zasebno, kao i prijem gledalaca na drugi sprat. Svlačionice u kuglani, kao i druge prostorije, trebalo bi osavremeniti, a planirano je da dvorana za rvanje bude isprojektovana na nekom drugom mestu, a da na njenom mestu budu teretana i sauna.

Projektnim zadatkom predviđen je kompleks bazena, što podrazumeva postojeći bazen, te bazen za decu (obuku neplivača) i bazen sa skakaonicama.

Komercijalni sadržaji, koji nisu direktno povezani sa sportom, nalaziće se u zonama Trgovačke ulice, centralnom holu, prostorima uz centralni hol prema Severnom trgu i, eventualno, uz novu pešačku komunikaciju na pravcu Radnička ulica – šoping centar „Promenada”.

Iako je originalnim projektom Spensa predviđena garaža kapaciteta za 980 vozila, ona trenutno ima samo 170 parking mesta, tako da je jedan od zahteva u projektnom zadatku i nadgradnja postojeće ili izgradnje nove garaže sa podzemnim i nadzemnim nivoima.

Rukovodstvo JP “Sportski i poslovni centar Vojvodina” donelo je odluku o dodeli ugovora, koji će, kako je predviđeno, trajati 18 meseci, što znači da sva projektno-tehnička dokumentacija, do nivoa građevinske dozvole, uključujući i elaborate i procenu troškova, mora biti završena u tom roku.

nsuzivo.rs/Dnevnik

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Zdravko
01/12/2021 15:42

Ocel biti kvalitetno odradjeno kao sto je bio uradjen bazen?