Foto: Uprava Carine

Na graničnom prelazu Gradina carinici su u saradnji sa policijom 21. septembra sprečili pokušaj krijumčarenja. U pitanju su 19 živih ptica, među kojima je šest primeraka na listi vrsta strogo zaštićenih CITES Konvencijom.

Na izlazu iz zemlje detaljnim pregledom autobusa koji je izdvojen iz kolone ,a koji se saobraćao na relaciji Dortmund-Istanbul otkriven je prekršaj.

Putnici su preuzeli kofere i torbe, detaljnim pregledom prtljažnika autobusa pronašao je devet kartonskih kutija. U kutijama su se nalazilo 19 živih ptica, šest fazana i 13 golubova.

Foto: Uprava Carine

Konsultacijom Granične veterinarske inspekcije i Grupom za CITES Ministarstva zaštite životne sredine, potvrđeno je da svih šest fazana, Sivi paunaš i pet Crvenih tragopana pripadaju strogo zaštićenim CITES vrstama.

Zaštićene fazane su preuzeli službenici Ministarstva zaštite životne sredine, dok su golubovi predati Veterinarskoj inspekciji Pirot radi što hitnijeg zbrinjavanja.

Foto: Uprava Carine

Putnik koji se javio kao vlasnik tek po otkrivanju prekršaja, nije posedovao neophodnu dokumentaciju za prekogranični promet. Slučaj su preuzeli u nadležnost policija i tužilaštvo.

Za prekogranični promet divljih vrsta koje su zaštićene Konvencijom o međunarodnom prometu divljim vrstama faune i flore, neophodno je posedovanje posebnih dozvola.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments