Foto: Uprava carina Republike Srbije

Carinici su na aerodromu ”Nikola Tesla” i prelazu Vrška Čuka,  3 i 4. februara sprečili pokušaje krijumčarenja neprijavljene luksuzne robe čija ukupna vrednost premašuje iznos od 60.000 evra.

U ručnom prtljagu jednog putnika, 3. februara koji je doputovao letom iz Ciriha, otkriveni firmirani satovi, nakit i aksesoar, čija je vrednost procenjena na gotovo 55.000 evra.

Prekršaj je otkriven kada je u zelenom kontrolnom prolazu, namenjenom onima koji nemaju ništa za carinjenje, zaustavljen 34-godišnji strani državljanin koji je negirao da ima bilo šta da prijavi. Nakon detaljne kontole u njegovom koferu pronađena su tri ručna časovnika robnih marki ”Cartier” i ”Rolex” u originalnim pakovanjima sa računima, prema kojima njihova ukupna vrednost premašuje 45.000 evra.

Pored toga u koferu se našao i nakit robih marki ”Fred” i ”Hermes”, kao i jedna ženska tašna, novčanik i šal ”Hermes”, uz koje su takođe pronađeni originalni računi, na osnovu kojih je utvrđeno da vrede gotovo 10.000 evra.

Sledećeg dana, 4. februara, na prelazu Vrška Čuka u prekršaju su se našla dvojica stranih državljana koji su se iz Bugarske uputili ka Srbiji noseći sa sobom 116 grama težak zlatni nakit koji nisu prijavili. Carinici su tokom kontrole u ličnoj torbici jednog od njih otkrili zlatni nakit vredan gotovo 430.000 dinara, dok se u unutrašnjem džepu jakne njegovog saputnika našlo još nakita procenjenog na skoro 325.000 dinara.

Podsećamo putnike da je najsigurnije da prijave sve dragocenosti koje nose sa sobom i tako izbegnu neprijatnosti i rizik da im one budu privremeno ili trajno oduzete. To se odnosi kako na lični nakit koji nose na sebi ili u prtljagu, tako i na drugu robu veće vrednosti. Ukoliko je reč o prijavljenoj robi čija vrednost ne prelazi 3.000 evra, njeno carinjenje je moguće na licu mesta, odnosno na samom graničnom prelazu.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments