Foto: PROMO
-Jedan orao belorepan, šest mišara, tri eje močvarice i četiri gavrana više neće leteti širokim poljima, niti će njihov zvonki glas podsećati zabludele da ovaj svet ne pripada samo čoveku i njegovoj pohlepi – napisalo je juče na svom profilu na Tviteru Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i objavilo da je četrnaest ptica otrovano na dve lokacije u blizini Bačkog Petrovca.

– Izvinjavamo se zbog prekida programa. Izvinjavamo se što iz našeg Društva prethodna dva dana dolazu više loših nego dobrih vesti. Izvinjavamo se pticama što u ljudskim zajednicama žive zli, podmukli, neprosvećeni – napisali su kao opis fotografije na kojojb se u polju videla tri mrtve ptice, koje ljudi u tom trenutku pakuju u crne kese.

U komentarima ispod objave, sa naloga Društva je objašnjeno da ovo nije prvi slučaj i da je u Srbiji trovanje i ubijanje životinja, odnsono ptica, veliki problem.

– Umorni smo od slanja apela i prijava, od pozivanja institucija i vršenja pritisaka na njih da najbolje moguće urade posao ne bi li zlo dobilo ime i prezime, a nakon oga i zakonom predviđenu kaznu – napisali su i dodali poruku koja bi svakoga od nas trebalo da pokrene na razmišljanje:

-Kada se za par godina budete pitali gde su nestale ptice i zašto je utihnuo poj, setite se da je sve moglo i moralo da bude drugačije. Najteže će biti dočarati deci kako su nekada nebom iznad Srbije ponosno leteli orlovi, koje nismo umeli da sačuvamo od zla.

Podsetimo, nedavno su slični prizori nažalost stigli i iz okoline Kikinde gde je pre nešto više od nedelju dana otrovano čak 19 različitih ptica i sisara. Pre toga, pronađen je i otrovani orao krstaš, zaštićena vrsta i simbol srpske zastave.

Pravi pomor ptica i sisara u ataru Kikinde otkriven je u ponedeljak, 11. aprila, na Dan zaštite prirode u Srbiji, kada je na oranici zatečeno telo mladog orla krstaša, ptice sa nacionalnog grba. Kako je saopštilo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ptica je po svemu sudeći stradala hraneći se zatrovanom lisicom. U blizini su nađeni i mrtvi mišari, takođe strogo zaštićena vrsta.

Trovanje divljih životinja, posebno ptica grabljivica, jedna je od najvećih opasnosti za njihov opstanak u Srbiji. Samo u poslednje 22 godine od posledica trovanja širom Srbije stradalo je preko 2.300 jedinki zaštićenih ptica, od čega više od 100 orlova belorepana. U većini slučajeva trovanje je bilo namerno i korišćeni su mamci koji su tretirani pesticidima, poput zloglasnog Furadana.

Foto: blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments