Foto: Kurir

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ističe da Srbi postavljanjem barikada žele da pokažu da ne mogu više da trpe zulum Aljbina Kurtija.

– Želeo bih da pozdravim hrabri srpski narod na Kosovu i Metohiji koji je već 15. dan na barikadama. Te barikade na kojima se nalazi naš srpski narod predstavljaju izraz njihove slobode i vapaj međunarodnoj zajednici da čuje glas Srba na KiM koji stradaju u 21. veku, kojima su ugrožena osnovna ljudska prava. Od dolaska Kurtija na vlast imamo više od 250 icidenata, što je za 50 odsto više. Ta vrsta srbomrzačke retorike koja dolazi od Kurtija i svih njegovih u Prištini širi se kao požar i zato imamo tako veliki broj incidenata i južno od Ibra, rekao je Petković za TV Pink.

Petković je istakao da ne može više da se trpi to što nam skrnave grobove, ruše hramove, skoro svakoga dana upadaju u kuće povratnika, ali i onih koji tu žive decenijama.

– Situacija je alarmanta. Nisu Srbi samo od sebe odlučili da postave barikade. Oni time ne ugrožavaju kretanje Albanaca, oni su na severu, a tamo Albanaca nema. Time žele da pokažu da ne mogu više da trpe zulum Aljbina Kurtija. Reč je o institucionalizovanom nasilju – rekao je Petković.

Foto: Kurir

12.50 – Premijerka Brnabić: Ne verujem da će kosovska policija nasilno uklanjati barikade

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne veruje u scenario u kojem bi kosovska policija nasilno uklanjala barikade na severu Kosova i Metohije, kao i da ne zna kako da se razgovara o francusko-nemačkom predlogu o Kosovu kada još nije primenjen Briselski sporazum.

“Ne verujem u takav scenario. Ne bih volela ni da pomislim da bi kosovska policija nasilno krenula da uklanja barikade i da ispunjavaju ono čime je pretio (predsednik Vlade Kosova) Aljbin Kurti, a to su ljudski životi, jer bi to značilo da napadaju ljude na barikadama, a tamo su žene, deca i stariji ljudi”, rekla je Brnabić na konferenciji za novinare, piše Beta.

Ona smatra da “postoji dovoljno razuma, ali ne kod Aljbina Kurtija, koji je objavio novu listu na kojoj su predsednik Srbije i neki članovi njegove porodice”, ali da ima razuma “kod međunarodnih činilaca, pre svega Kfora”. Naglasila je da Vlada Srbije ima dobru saradnju sa Kforom.

“Oni su zaista korektni”, rekla je premijerka i navela da Kfor i dalje razmatraju zahtev Srbije da se vrati deo snaga na KiM, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

8.54 – Priština spiskovima za hapšenje dodatno ojačala jedinstvo i volju naroda da se brani

Među okupljenim građanima prethodbe noći, još jedne koju su proveli pod vedrim nebom, glavna tema su bili spiskovi za hapšenje Srba koje je juče objavio poslanik Samoopredeljenja Armend Muja.

Kako kažu, takve poruke zvaničnika iz Prištine ih još više učvršćuju u nameri u svojim zahtevima za oslobađanje Pantića i drugih uhapšenih Srba.

Barikade su postavljene u Rudaru, Lešku, Ibarskoj Slatini i još na nekoliko mesta na glavnim putnim pravcima na severu Kosova, koji iz Mitrovice i Zvečana vode prema Leposaviću i Zubinom Potoku i prema administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, piše Kosovo onlajn.

Uhapšeni Djan Pantić još se nalazi u pritvoru na administrativnom prelazu Jarinje.

Iz Prištine poručuju da barikade treba nasilno ukloniti, međutim komandant Kfora general-major Anđelo Mikele Ristuća izjavio je sinoć da je dijalog ključ u nalaženju rešenja za sirivanje tenzija na severu Kosova.

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost rekao je za Kurir da su Srbi jasno pokazali da nemaju nameru da se povinuju Kurtiju i ustuknu pred njegovim nasiljem.

– Ali isto tako Srbi su duboko svesni da eskalacija sukoba ne ide u korist srpskog nacionalnog interesa i srpske države. Važno je bilo da ovaj skup protekne mirno i da se pošalje poruka jedinstva i odlučnosti da će se Srbi na severu u svakom slučaju usprotiviti i mirnim putem braniti od represivnih akcija Prištine. To je bio politički odgovor na ova dešavanja i poruka Kurtiju da neće uspeti u nameri da razbije jedinstvo srpskog naroda, što je primarni zadatak i suština ove njegove akcije. Sever KiM je u fokusu konstantno, a upravo Kurti ga je stavio u fokus. Tamo Srbi imaju najveću kompaktnost i centar su otpora srpske zajednice. Zato Kurti pokušava da ih politički slomi, ali i protera – ocenio je naš sagovornik.

Podsetimo, Srpska lista saopštila je da je Priština objavila novu listu za progon Srba.

Na listi je skoro kompletno rukovodstvo Srpske liste, ugledni Srbi sa Kosova i Metohije, ali i brat i sin predsednika Aleksandra Vučića.

(Kurir.rs)

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
24/12/2022 17:32

Hoce biti snega za NG? Ovako je jako tuzno kad je zima bez snega…