Srbi i danas ispred zgrade Opštine u Zvečanu, Turska počela sa raspoređivanjem specijalaca na KiM

Foto: Printscreen/Kosovo-online

Miran dan na severu Kosova i Metohije. Srbi se i dalje okupljaju u blizini zgrada lokalnih samouprava, u kojima im je onemogućen rad od kada su ih zauzele specijalne jedinice kosovske policije. Oni su na bodljikavu žicu okačili vence Svete Trojice. Kfor se i dalje nalazi u neposrednoj blizini opštinske zgrade i na svim prilazima Zvečanu. Tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu i Metohiji.

Turski specijalaci krenuli na KiM
Tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu i Metohiji.


“Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa 65. mehanizovane pešadijske brigade, koji je raspoređen u rejon, krenuo je na Kosovo”, saopštilo je tursko ministarstvo na Tviteru.

U subotu je najavljeno da će Turska, na zahtev NATO-a, u naredna dva dana poslati specijalce na Kosovo i Metohiju, koji će biti stacionirani u kasarni u Prizrenu.

General Ristuča: Kurti da ne koristi “kišobran” Kfora za jednostrane akcije
Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuča kritikovao je Aljbina Kurtija zbog postavljanja albanskih gradonačelnika na sever Kosova i Metohije i poručio da se misija NATO-a ne može koristiti kao kišobran za jednostrane akcije, te da bi bez nje sever KiM bio “još jedno ratno žarište”.

Dačić: Bitno da međunarodne misije na KiM budu što brojnije
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je za Tanjug da je bitno da međunarodne misije na KiM budu što jače, brojnije i da imaju adekvatna ovlašćenja.

Ministar spoljnih poslova je dodao da oni koji komanduju Kforom treba da razumeju u kojim uslovima oni rade, odnosno šta je njihov glavni cilj.

“Ovde je Kfor praktično ušao u igru u ‘drugom poluvremenu’ u ovim događajima, a ‘prvo poluvreme’ su Albanci iskoristili da uđu u zgradu, da naprave neko novo realno stanje. Kfor umesto da onemogući da specijalne policijske snage budu prisutne na severu i da ti tzv. gradonačelnici uđu u zgrade, Kfor je ušao u ‘drugom poluvremenu’ i stao je ispred i izgledalo je kao da on štiti one gradonačelnike koji su unutra”, ocenio je Dačić.

Objasnio je da zbog jednostranih akata Aljbina Kurtija niko ne vidi šta je trajnije rešenje problema na KiM.

“U ovoj sada situaciji niko ne pomišlja da piše statut ZSO, a da bi se išlo dalje, vi znate da je nama glavni uslov da se formira ZSO, a ona ne može da se formira dok se ne usvoji statut i ostala dokumenta i dok se ne završi stvarno taj izborni proces”, ukazao je Dačić.

Komentarišući reakcije iz inostranstva o krizi na severu Kosova, ministar je rekao da su one bile dvostruke.

“Mi smo imali dve reakcije u ovim danima. Jedna je bila da su svi osudili jednostrani akt Prištine i to moram da kažem mnogo oštrije nego što je to nekada ranije bilo, ali su naravno isto tako osudili i napad na jedinice Kfora i zato je predsednik Vučić to više puta isticao. On je rekao da moli Srbe da se ne sukobljavaju s Kforom”, rekao je Dačić.

Na pitanje šta očekuje od posete Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara, Dačić je naveo da oni dolaze da izvrše deeskalaciju situacije i dodao da Srbi nisu problem u smislu konstruktivnog odnosa.

“Vlasti u Prištini kažu ‘baš nas briga što Srbi neće da učestvuju u institucijama‘, to je potpuno suprotna situacija u odnosu na ono od pre 10 godina. Opet je veoma važno da se bude priseban i da se trudimo da nema nekih incidenata, da sačuvamo ljude, osnovna stvar je da se ljudi sačuvaju, da ostanu da žive na severu Kosova”, izjavio je Dačić.

Eskobar: Tenzije na severu KiM zbog nespremnost Prištine da sasluša međunarodnu zajednicu
Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je pojačavanje tenzija na severu Kosova i Metohije delimično rezultat nespremnosti Prištine da sasluša međunarodnu zajednicu.

“Priština je nepotrebno izazvala tenzije insistiranjem na korišćenju opštinskih objekata. Postoje i druge zgrade iz kojih se može raditi, a ako ništa drugo, pandemija koronavirusa nas je naučila da možemo da radimo i sa alternativnih lokacija”, rekao je Eskobar za radio Bi-Bi-Si.

Istakao je da su napori međunarodnog faktora da koordinira sa privremenim prištinskim institucijama naišli na otpor.

“Nije bilo potrebe da se ide u te zgrade… Kurti nas je uverio da će ti gradonačelnici vršiti samo administrativna ovlašćenja i obavljati osnovne opštinske usluge”, naveo je američki izaslanik.

Ponovio je da se krug nasilja mora prekinuti i da obe strane, i Beograd i Priština, imaju odgovornost da deluju u tom pravcu.

Jutro proteklo mirno na severu KiM

Crkveni hor iz Kosovske Mitrovice otpevao molitvene pesme
Crkveni hor “Branislav Nušić” iz Kosovske Mitrovice je u Zvečanu ispred zgrade Opštine i pred vojnicima Kfora otpevao molitvene pesme povodom praznika Svete Trojice.

Žene iz Zvečana su tokom nastupa hora plele venčiće od zelene trave koje su polagale na bodljikavu žicu.

Građani položili vence Svete Trojice na bodljikavu žicu
Nakon službe u crkvi u Zvečanu, koja se nalazi u blizini zgrade Opštine u kojoj se i dalje nalaze specijalci kosovske policije, građani su položili vence Svete Trojice na bodljikavu žicu ispred vojnika Kfora, javlja reporter RTS-a.

Na protestu su i danas zaposleni u opštinskoj upravi i državnim ustanovama, uglavnom žene koje su tu od 29. maja svakog dana i pokazuju da istrajavaju u svojim zahtevima.

Srbi istrajavaju na zahtevima da albanski predsednici opština ne ulaze u službene objekte, da ih napuste i specijalci policije i da budu oslobođeni uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović.

Mirna noć na severu Kosova i Metohije, Kfor na svim prilazima Zvečanu
Apelom za mir, više od 160 intelektualaca – Srba iz svih krajeva Kosova i Metohija, obratilo se međunarodnoj zajednici da hitnim merama zaustavi dalju eskalaciju nasilja i stvori uslove za mir.

Od prošlog petka traje kriza na severu Kosova i Metohije – od kada su specijalne jedinice kosovske policije zauzele objekte lokalnih samouprava.

Kako bi se smirila situacija, Evropska unija i SAD od Prištine traže održavanje novih izbora, učešće Srba na njima i formiranje Zajednice srpskih opština.

Takođe, Bela kuća je pozvala Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti, a Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada.

rts

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Zoran
04.06.2023 21:55

E fino,pa opet trčite u Tursku da im pomažete posle zemljotresa. Jer poenta je uvući se u pozadinu nekom što više pa onda ti isti nas da napadaju. Svaka čast.

Gost
Milan NS
05.06.2023 07:28

Nije Kurti “postavio” gradonačelnike već naš predsednik naredbom Srpskoj listi da povuče sve Srbe iz institucija Kosova

Povezane vesti