EPA-EFE (Valdrin Xhemaj),ilustracija
Građani Srbije izlaze danas na birališta, da izaberu predsednika Republike, novi saziv parlamenta i lokalnu vlast u 14 samouprava, uključujući i glavni grad. Za oko 100.000 birača sa područja Kosova i Metohije glasanje na izborima organizovano je u najbližim opštinama centralne Srbije. Birališta se otvaraju u 7, a zatvaraju u 20 sati.

Na ukupno 8.255 biračkih mesta, pravo glasa na predsedničkim i parlamentarnim izborima ima 6.501.689 građana Srbije, koji će se opredeljivati između 19 izbornih lista i osam kandidata za predsednika.

Građanima će na biračkom mestu prst biti obeležen sprejom od specijalnog nerastvorljivog UV mastila, vidljivog pod posebnom svetlošću UV lampe, a svima koji se u momentu zatvaranja biračkih mesta u 20 sati zateknu na biralištima, biće omogućeno da glasaju.

Za predsednika Srbije, građani se opredeljuju između osam kandidata, dok će se na listiću za izbor narodnih poslanika naći 19 lista.

Uz birališta u Srbiji, u inostranstvu će biti otvoreno 77 biračkih mesta, u 34 države, na kojima će moći da se izjasni 39.777 državljana Srbije koji su se prijavili za glasanje.

Glasački listić za parlamentarne izbore je sive boje, a kontrolni za proveru ispravnosti glasačke kutije ljubičast, dok je listić sa imenima predsedničkih kandidata plav, a kontrolni listić boje cigle.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments