Foto: novosti.rs

Ima 18 godina, ruši svetske rekorde, osvaja seniorske medalje i predstavlja budućnost srpske atletike – Adriana Vilagoš!

Srbija ima novu atletsku zvezdu – devojku koja će u narednim godinama dominirati svojom disciplinom. Sa samo 18 godina Adriana Vilagoš je na svom debitantskom nastupu na Evropskom prvenstvu za seniorke stigla do srebrne medalje i to impresivnim bacanjem koplja u poslednjoj seriji.

Samo nekoliko sekundi ranije delovalo je da joj medalja klizi iz ruku, ali onda je Adriana rešila da poremeti stvari na vrhu plasmana. Bacila je koplje 62,01 metar, što je ovog puta bilo dovoljno za drugi stepenik postolja. Sigurni smo da će kroz karijeru koja je tek počela mnogo češće biti na prvom stpeeniku, njenom prirodnom mestu u mlađim kategorijama.

Atletsko čudo iz Malog Iđoša već godinama dominira svim starosnim kategorijama u kojima se takmiči, a već sada je najbolja na svetu i kada su joj protivnice dve godine starije takmičarke. Možda je baš to iskustvo pripremilo Adrianu da se u Minhenu nadmeće protiv takmičarki koje su više od dve decenije starije od nje – između ostalih i svetsku rekorderku Barboru Špotakovu.

Foto: MN PRESS

Adrianini dosadašnji uspesi

Kao juniorka više od 15 puta popravljala je nacionalni rekord Srbije, a sa samo 18 godina vlasnica je i državnog rekorda za takmičarke do 23 godine. Nema sumnje da će tokom karijere pokušati – verovatno i uspeti – da obori seniorski rekord Srbije, koji joj trenutno “beži” za oko 70 centimetara.

Uz to, Adriana je svetska rekorderka u nekoliko različitih kategorija po godinama, a naredni izazov će joj biti da obori svetski rekord za takmičarke do 20 godina. Do tada ima više od godinu dana, a pitanje je koliko je daleko granica koju može da prebaci. Trenutni lični rekord Adriane Vilagoš iznosi 63,52 metra i doneo joj je Svetsku titulu za takmičarke do 20 godina.

Zapravo, Adriana ima dve takve titule! Jednu je osvojila prošle godine u Najrobiju (Kenija), a jednu ove godine u Kaliju (Kolumbija). Uz to, kao najveći uspesi njene dosadašnje karijere ističu se zlato sa Mediteranskih igara, zlato sa Balkanijade, dva zlata sa Evropskog bacačkog kupa…

mondo.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments