Foto: FTN

Aleksa Zečević, novosadski student, prvi je u Srbiji postao master inženjer vibro-akustičkog inženjerstva, odbranivši u Rektoratu tezu pod mentorstvom prof. dr Ivane Kovačić, sa Fakulteta tehničkih nauka, odbranivši rad “Mini anehoična komora: konstruisanje, standardi i vibro-akustički eksperimenti”.

Anehoična komora se žargonski naziva i “gluva soba”, a koristi se za ispitivanje različitih zvukova. U njoj vlada apsolutna tišina, a najčešća primera ovih komora jeste za testiranje mikrofona i zvučnika. Anehoična komora Orfild, laboratorije u Minesoti, ponela je titulu “Najtišeg mesta na svetu” i ušla u Ginisovu knjigu rekorda.

On u svom master radu teorijski opisuje osnovne pojmove i standarde “gluve sobe”. Ali i detaljno dočarava eksperimente realizovane u mini anehoičnoj komori, jedinoj na Univerzitetu u Novom Sadu, nabavljenoj u okviru međunarodnog Erazmus plus projekta SENVIBE, čiji je koordinator bio UNS.

Master akademske studije vibro-akustičnog inženjerstva realizuju se u okviru Univerzitetskog centra za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije i istraživanja.

politika.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments