Foto: Pexels

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović učestvovao je na onlajn sastanku koji je juče održan u Beloj kući u Vašingtonu, u organizaciji Sjedinjenih Američkih Država i u saradnji sa Australijom, Japanom, Ujedinjenim Kraljevstvom i Evropskom unijom, gde je predstavljena Deklaracija o budućnosti interneta.

Jovanović je u ime Srbije podržao Deklaraciju o budućnosti interneta i istakao da naša zemlja deli uverenje da digitalne tehnologije poseduju snažan potencijal za promociju demokratije, mira, održivog razvoja, vladavine prava i osnovnih ljudskih prava i sloboda.

On je naveo da Srbija takođe deli ciljeve definisane u Deklaraciji za budućnost interneta, koji se odnose na poštovanje univerzalnih vrednosti i principa, poput otvorenog, slobodnog, pouzdanog i bezbednog globalnog interneta u budućnosti.

– Imajući u vidu da Srbija iskreno podržava principe o budućnosti interneta definisane u ovoj Deklaraciji, od zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda, preko inkluzivnog pristupa internetu i jačanja poverenja i bezbednosti u digitalnom ekosistemu, koristimo ovu priliku da zvanično izrazimo našu podršku Deklaraciji za budućnost interneta – poručio je Jovanović na sastanku.

Srbija aktivno učestvuje u inicijativama i diskusijama koje se o sajber bezbednosti vode u međunarodnim formatima, uključujući i UN, i snažno podržava dogovorena i kompromisna rešenja za postizanje i održavanje bezbednosti u sajber prostoru na svim nivoima, preneo je sajt Vlade.

Dodaje se da u tom procesu Srbija pažljivo analizira pozicije i stavove svih ključnih međunarodnih aktera, kako bi zajednički doprineli postizanju održivih rešenja u pravnom regulisanju otvorenih pitanja u sajber prostoru na globalnom nivou.

ekapija.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments