Foto: Screenshot Kurir TV

Srbija se naoružava, najavio je još pre nekoliko dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da je neophodno da se podigne operativno-funkcionalna sposobnost države, što znači borbenu gotovost.

O naoružavanju vojske Srbije govorio je u jutarnjem programu Aleksandar Lijaković, pomoćnik direktora “Jugoimport SDPR-a”.

– U poslednjoj deceniji kako je ekonomska moć zemlje rasla, dolazilo je do opremanja vojske koje je počelo u tri pravca. Prvi je moderznizacija postojeće opreme, drugi razvoj novih sistema naoružanja i treći nabavka iz uvoza. Sva tri pravca se razvijaju na harmoničan način. Srbija proizvodi mlazne borbene avione, PVO sisteme i tako dalje. Jugoimport je proizveo sistem “Nora”, zatim vozila “Lazar” i “Miloš” i idemo dalje u proizvodnju novih sistema koji će pratiti svetske trendove – rekao je Lijaković i dodao:

– Proces je počeo intenzivno i daje rezultate već više godina. Na takmičenjima u Americi gde su svoje naoružanje predstavile četiri velike sile Švedska, Velika Britanija, Izrael i Francuska naš sistem “Nora “je zapažen kao potpuno konkurentan u odnosu na velike svetske sile u oblasti artiljerije.

Lijaković je objasnio da je u toku proizvodnja novog raketnog sistema Tamnava čije će rakete imaju domet od 60 do 80 kilometara, ali i drona kamikaze “Gavran”.

– Uvek kad se nova tehnologija pojavi u naoružanju taj prodor omogućava nove mogućnosti u borbi. Dronovi su sredstvo koje je veoma interesantno, kako njihova upotreba tako i protivdronska odbrana. Vojska više nije kao nekad zaštićena rovovima jer dronovi mogu osmatrati sa vidine i dejstvovati po položajima. Mi imamo trenutno veće američke i amnje kineske koji služe i za osmatranje i za dejstvo po dubini neprijateljskih položaja – rekao je Lijaković posebno istakavši proizvodnju domaćeg drona kamikaze pod nazivom “Gavran”.

– Razvijamo “Gavran ” koji ima domet oko 150 kilometara, a kreće se brzinom od 150 kilometara na čas. Lansira se iz kamiona. Zatim se kreće da osmatra bojište za šta ima ukupno dva do tri sata vremena. Za sve to vreme operater vidi na ekranu prikaz terena koji dron osmatra i kada operater prepozna cilj daje komandu dronu da ga uništi. To povećava dijapazon vojnih ciljeva. Može da uništi PVO sisteme, radare, raketne sisteme, oklopna vozila. Svaki pojedinačni vojni cilj koji predstavlja opasnost za naš sistem on može da uništi. Pomoću takvog oružja i manje vojne sile mogu da nanose gubitke većim i jačim protivnicima – tvrdi Lijaković.

kurir.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
27/02/2023 12:14

Prica za polusvet, sta mislite da nam umesto zveckanja oruzjem izgradite skole, bolnice i ustanove kulture, da narod ne bude emotivno jadan, kad vec mora materijalno? 🙂

Last edited 1 mesec ranije by SNS Uzivo
zeljko
26/03/2023 23:50
Reply to  SNS Uzivo

koliko tebi tyreba bolncai [kola //evo 27- ya 5 godina i putevi .mostovi ..hidrocentra;e..-plinski rayvodi ..vojska ..p[olicija ..[ytra tebi metraosim sebe samoh