Foto: GamesIndustry.biz
Prema informacijama Playstudios Europe i Asocijacije industrije video igara Srbije, rastuća gejming industrija u Srbiji zapošljava oko 2.300 profesionalaca i privređuje oko 125 miliona evra godišnje. Istaknute kompanije, kojih ima oko 130, tvrde da imaju konstantnu potrebu za novim zapošljavanjima. Evropski prosek žena u gejming industriji je 22%, dok procenat od 30% Srbiju svrstava na prvo mesto.
Foto: Drop in Gaming
– U Playstudios Europe jsmo prevazišli i domaći trend zapošljavanja žena u gejming industriji, koji je uveliko najprogresivniji u Evropi. Kod nas rade 63 žene i to je zavidnih 32% – kaže Nikola Mitić, generalni direktor Playstudios Europe.
– Dok se većina naših koleginica u Playstudios Europe bavi dizajnom, konceptualnom umetnošću, QA testiranjem i upravljanjem projektima/proizvodima, verujemo da je važno podsticati mlade žene na inženjerske karijere kroz stažiranje i zapošljavanje. Na kraju krajeva, 63% korisnika mobilnih igara širom sveta su žene – dodaje.

Iz Asocijacije industrija video igara Srbije (SGA) kažu da su domaće igre preuzete ili kupljene preko 370 miliona puta, a žanrovski u domaćoj proizvodnji vode RPG igre kojih je 19%. Takođe, navode da industrija mobilnih igara dodatno raste sve većom popularnošću takozvanih “kežual” igara (18%) koje su namenjene da budu zabavne, jednostavne i lake za instaliranje.

– Gejming industrije nije samo zabava. Ovakvom produkcijom stimulišu se na duge staze i druge slične grane kao što su sajber bezbednost, blokčejn, veštačka inteligencija, klaud i e-trgovina, pa ova saradnja otvara prostor ženama i za druge srodne industrije – objašnjava Mitić.
ekapija.com
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments