Foto: EMANUELE SATOLLI FOR THE WALL STREET JOURNAL
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Briselu da će Srbija posle katastrofalnih zemljotresa u Turskoj i Siriji početkom februara, poslati dodatnu pomoć tim zemljama od ukupno 1,5 miliona evra.

Šef srpske diplomatije je na plenarnoj sednici u okviru donatorske konferencije rekao da je Srbija u prvim danima tragedije formirala operativni tim za koordinaciju humanitarne pomoći, kako bi pomogla narodu Turske i Sirije, piše na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Kako je istakao, Vlada Srbije je do sada uputila 2,8 miliona evra za Tursku i 2,98 miliona evra za Siriju, a sada će svakoj zemlji poslati dodatnu pomoć od po 750.000 evra.

-Delimo bol sa onima koji su izgubili svoje najmilije, a jasno je da naša solidarnost u izrazima pijeteta i saučešća nije dovoljna. Zbog toga je Vlada Srbije izdvojila dodatna sredstva za dve zemlje od ukupno 1,5 miliona evra, po 750.000 evra za svaku – istakao je Dačić.

On je pozdravio inicijativu Evropske unije i predsedavajuće Švedske o sazivanju donatorske konferencije i naveo da pomoć Srbije neće prestati sa ovom donacijom i da će podrška biti nastavljena.

-Ovakvi događaji nam služe kao podsetnik da samo zajedno možemo da pružimo adekvatne odgovore na globalne izazove. Evropsko jedinstvo je u ovim okolnostima veoma važno – zaključio je šef srpske diplomatije.

Beta

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Tea
21/03/2023 09:43

NE ZNAM KAKO VAS NIJE SRAMOTA! SALJETE TURSKOJ I SIRIJI MILIONE EVRA, A DECA IZ SRBIJE SE LEČE SMS PORUKAMA!!!!!!!!!!!

Zoran Radulovic
01/04/2023 16:37

Francuzima, Turcima, svima kojima treba, a ljudi zive na ivici egzistencije! Svaka drzava gde gradjani samoinicijativno skupljaju pare da pomazu ugrozenim porodicama i deci je vise spremna za promenu vlasti i sistema!