Foto: Belga/Dirk Waem

Na vakcinalnim punktovima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu ili Kragujevcu, na oglasnoj tabli istaknuto je saopštenje da možete besplatno proveriti nivo antitela u okviru studije koja se sprovodi u našoj zemlji. 

Doktorka Tanja Jovanović, za Blic kaže da ovo istaživanje ima za cilj praćenje efikasnosti vakcina kod različitih starosnih grupa.

U svetu je protiv koronavirusa dato oko šest milijardi doza vakcina. Svaka zemlja, u naučne svrhe sada prati njihovu efikasnost, što je u ovom slučaju za građane „isplativo“, jer mnogi plaćaju kako bi proveravali nivo antitela nakon vakcinacije.

– Efikasnost vakcina se prati preko određivanja prisustva i količine specifičnih neutrališućih antitela kroz vremenski period od godinu dana. Neutrališuća antitela nas štite od infekcije, jer se vezuju za infektivni virus i tako sprečavaju da virus uđe u ćeliju. Nivo antitela se određuje pre aplikacije prve doze vakcine, a zatim neposredno pre davanja druge a zatim i buster doze. Kako bi se pratila dinamika održavanja specifičnih anttela, dalje praćenje količine neutrališućih antitela određuje se posle mesec dana, tri i šest meseci kasnije, kao i posle godinu dana – objašnjava Profesorka Jovanović.

Istraživanje se sprovodi u celoj Srbiji, a krv se uzorkuje u Novom Sad, Beogradu, Nišu, Kragujevcu. Organizacija uzorkovanja poverena domovima zdravlja u ovim gradovima. Da bi postali „učesnik“ u studiji, potrebno je da se prvo u potpunosti informišete o samom istražvanju, ciljem i sardžajem istraživanja.

– Ukoliko na osnovu infornacija odlučite da učestvujete u studiji, potrebno je da potpišete informisani pristanak, koja vas obavezuje da poštujete vremenski kalendar uzorkovanja krvi. Informisani pristanak je potreban za svakog učesnika u svim studijama koje prate efikasnost vakcinacije. U protokolu studija su dati kriterijumi za uključivanje ili isključivanje ispitanika iz studije. Ukoliko je osoba dala pristanak što prati potpisivanje dokumenta, i ispunjava kriterijume za uključivanje u studiju, popunjava i upitnik koji se odnosi na informcije o zdravstvenom stanju, a koja mogu da utiču na rezultat istraživanja – navodi ona.

Virusološkinja ističe da se rade studije koje prate efikasnost svih vakcina koje se primenjuju u našoj zemlji i da svi ispitanici u studiji dobijaju inforaciju o nivoima antitela.

– Pored godina starosti, potrebna je informacija o tome da li je osoba prethodno preležala kovid19 i da li ima neke hronične bolesti koje mogu da utiču na kvalitet imunskog odgovora. Protokolom istraživanja je predviđeno je uključivanje najmanje 10.000 ispitanika. Ispitanici dobijaju informaciju o nivou antitela. Već sam rekla da se rade studije koje prate efikasnost svih vakcina koje se primenjuju u našoj zemlji i da svi ispitanici u studiji dobijaju inforaciju o nivoima antitela ili svim onim drugim podacima koji su predviđeni istraživanjem – objasnila je profesorka Jovanović.

Sagovornica Blica naglašava da će ispitivanje trajati godinu dana. Gde će nakon toga imati i statistički podatke iz kojih će se generisati važne informacije o efikasnosti vakcina.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments