Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada

U okviru projekta obnove graditeljskog nasleđa Petrovaradina i Novog Sada, obnovljene su fasade i krov na Špilerovoj kući u Petrovaradinu, potvrdio je za „Dnevnik“ direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić.

On je podsetio na to da je barokna kuća u Vladimira Gortana 8, određena za spomenik kulture Odlukom Vlade Republike Srbije (5. aprila 2013. godine), što podrazumeva da su za objekat i njegovu okolinu utvrđene mere zaštite.

Špilerova kuća od neprocenjivog je kulturno-istorijskog značaja, a Novosađane je pre nepune dve godine uznemirila vest da vlasnik namerno pušta da stambeni objekat propadne, kako bi na tom mestu izgradio višespratnicu. Vlasnik se potom, preko pravnog zastupnika oglasio u medijima i demantovao navode da planira rušenje kuće, te izrazio spremnost da objekat pokloni Gradu. U međuvremenu je Zavod za zaštitu spomenika kulture raspisao tender i odabrao izvođače za obnovu objekta.

– Građevinsko-zanatski i konzervatorsko-restauratorski radovi na stambenom objektu (Po+P+M), podrazumevali su zamenu oštećenih i degradiranih elemenata fasada i krova, restauraciju i konzervaciju malterske plastike, fasadne stolarije i bravarije, kao i trotoara od cigle starog formata – objasnio je direktor Jokić.

Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada

– Tretiran je i pripadajući ogradni zid sa polukružnom zidanom ali i masivnom drvenom kapijom. Površine dotrajalog i oštećenog maltera na fasadama su obijene do zdrave podloge – opeke, a prsline sanirane injektiranjem. Sve fasadne površine malterisane su fabrički spravljenim krečnim malterima, koji su, po svom sastavu, tehničkim karakteristikama i svojstvima namenjeni renoviranju istorijskih objekata, dok je za kontaktne zone fasade i trotoara korišćen hidroizolacioni vodoodbojni malter. Površine sa vučenim profilima sanirane su sa mineralnim krečnim malterima za renoviranje armiranim vlaknima, visoke obradivosti, minimalnog naprezanja i dobre prionjivosti. Kompletna fasada je ofarbana paropropusnom silikatnom bojom u belom tonu, prema autentičnom rešenju.

Naš sagovornik napominje da je krov kompletno obnovljen, što je podrazumevalo popravku i zamenu oštećenih elemenata krovne i dela tavanske konstrukcije.

– Stari krovni pokrivač zamenjen je novim, postavljene su nove letve i folije, zamenjene stare olučne horizontale i vertikale, i urađena je konzervacija i restauracija nosača oluka od kovanog gvožđa – rekao je Jokić i dodao:

Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada

– Obnovljeni su i karakteristični elementi krova sa ukrasnom profilisanom drvenom gredom, na mestu preloma krova, kao i autentična rešenja slemena i grbina od lima. Osim toga, obnovljene su i delom prezidane vertikale odžaka, postavljeni su snegobrani i ugrađena nova gromobranska instalacija.

Stolarija je restaurirana i zamenjeni su znatno oštećeni delovi te, po uzoru na originalne, ugrađeni novi delovi, koji su, po rečima našeg sagovornika, u ranijim intervencijama uklonjeni ili zamenjeni neadekvatnim.

– Zbog zastoja u nabavci adekvatnog materijala i potrebe za ručnom izradom pojedinih novih elemenata, po uzoru na uništene autentične elemente okova, ugradnja i završna obrada stolarije očekuje se u najskorije vreme – precizirao je direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

– Ovaj barokni objekat, tipa „kuće u prirodi“, nepoznatog autora i godine gradnje, sa jedinstveno rešenim eksterijerom, kome poseban pečat daje volumen mansardnog krova i masivna lučno završena kapija, sa jedinstveno primenjenim konceptom dekoracije u enterijeru, raritetan je primer stilskog arhitektonskog dela – ističe Jokić.

Špilerovu kuću izgradili su jezuiti (isusovci), za vreme boravka u Vojvodini i Petrovaradinu,  krajem 17. ili početkom 18. veka. Ona je služila kao letnjikovac, za zajednicu redovnika. U svojoj dugoj istoriji jedno vreme je bila i škola ( ustanovljena 1765. godine i poznata kao jedna od najstarijih škola na području sadašnjeg Novog Sada). U njoj je snimljeno i nekoliko filmova.

dnevnik.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments