Foto: balkantv.rs

Centar za unapređenje bezbednosti u saobraćaju, uz finansijsku podršku Gradske uprave za saobraćaj i puteve, realizuje projekat pod nazivom “Edukacija mladih budućih vozača, učenika srednjih škola na teritoriji Grada Novog Sada”.

Projekat podrazumeva vršnjačku edukaciju učenika trećih i četvrtih razreda srednjih škola u Novom Sadu, tokom koje se mladima ukazuje na opasnosti usled korišćenja mobilnih telefona u saobraćaju, kao i na posledice koje nastaju zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa, odnosno kacige. Poseban segment edukacije odnosi se na opasnosti koje vožnja pod dejstvom alkohola ima na učesnike u saobraćaju.

Projekat se realizuje u dve faze, a u sklopu prve danas su u sali Gimnazije “Laza Kostić” po dva delegirana učenika trećeg razreda iz svake od srednjih škola u Novom Sadu prisustvovala edukaciji, koju su sproveli predavači Centra za unapređenje bezbednosti u saobraćaju. Oni su, nakon odslušanog predavanja, koje je bilo interaktivnog tipa, uz praktičan prikaz pojedinih situacija i projekciju edukativnog filma, snimljenog posebno za ovu namenu, dobili sertifikate o stečenom znanju i u daljoj realizaciji projekta učestvovaće kao vršnjački edukatori.

Foto: balkantv.rs

U drugoj fazi projekta, učenici koji su stekli znanja na navedenom predavanju će, uz asistenciju predstavnika Centra, održati predavanja učenicima trećih i četvrtih razreda škola koje pohađaju. Pored predavanja, projekat podrazumeva podelu edukativnog materijala u vidu flajera i plakata učenicima trećih i četvrtih razreda srednjih škola u Novom Sadu.

Kako podsećaju nadležni iz Centra za unapređenje bezbednosti u saobraćaju, mladi predstavljaju jednu od najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju. Jer je više od 40 odsto svih žrtava saobraćajnih nezgoda upravo te starosne dobi. Ovaj projekat je namenjen podizanju nivoa njihovog znanja u oblasti bezbednosti u saobraćaju.

balkantv.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments