34 C
Novi Sad
04/07/2022, 11:58
Istaknuto SRPSKI OBIČAJ PADA U ZABORAV: Evo kako su se nekada pozivali svatovi

SRPSKI OBIČAJ PADA U ZABORAV: Evo kako su se nekada pozivali svatovi

Foto: N. Fifić

Bogata obredna praksa ono je čime su se oduvek odlikovale svadbe u Srbiji.

Vremenom, neki običaji bi se izgubili, da bi se potom vraćali prilagođeni savremenim društvima.

Buklija ima posebnu namenu i posebno mesto u domaćinstvu i tradiciji. Pri objavljivanju svadbe se poziva upravo buklijom.

Foto: Prointskrin/Jutjub/Glas Zapadne Srbije

Napuni se rakijom, dok se u južnim krajevima Srbije sipa i vino, okiti se venčićem od cveća, koje vremenom vene, se ne skida, dok se ne pozove i zadnji gost i svadbarskim peškirom, ako je u pitanju ženidba, a ukoliko se radi o udaji, onda se stavlja maramica od nekog finog materijala i pozivar kreće od kuće do kuće da poziva rodbinu, komšije i prijatelje na svadbu.

Foto: Prointskrin/Jutjub/Obicaji Radjevine Dobrivoje i Dobrila Pantelic

Običaj je da se prvo pozove kum, a zatim stari svat ili starojko, a nakon toga, sve ostale zvanice. Pozivar nosi bukliju i torbu od vune, darovnicu i retko ide sam. Bitno je da osoba koja je započela pozivanje, da to i završi.

Pri dolasku u dom, domaćin ga sačeka i onda se razmenjuju zdravice, oglasi veselje i pozove na slavlje. Domaćin popije iz buklije, nazdravi i tako odgovara potvrdno na poziv. Buklija se dopuni rakijom, a domaćica uzima cveće iz svoje bašte i dodatno ukrašava bukliju, a uz to se pozivaru daju i pokloni u vidu: novca, jastuka, košulja, jorgana i raznih drugih poklona.

nportal.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments