Foto: Pavle Pejić/ NS Uživo

U novoj kulturnoj stanici “Radionica” u Kreativnom Distriktu, održana je konferencija povodom početka programskog segmenta „Zastave budućnosti” u okviru trećeg programskog luka Evropske prestonice kulture 2022. godine „Budućnost Evrope”

Gotovo 200 mladih umetnika i umetnica iz oko 20 zemalja, od 28. do 30. aprila doneće novu energiju Kreativnom distriktu. Na preko 70 ratličitih događaja mladi će kroz muziku, ples, cirkus, predstave, izložbe, modu i različite aktivacije preoblikovati autentičan prostor industrijskog nasleđa Novog Sada, predstavljajući tako i novo ruho obnovljenih prostora koji započinju novi život.

Nemanja Milenković, direktor Fondacije “Novi Sad – Evropska prestonica kulture” istakao je da je uz mnogo nepoverenja i kritike započeta  priča o prostoru Kreativnog distrikta, ali  zahvaljujući razgovorima i diskusijama, a pre svega veri, došlo se do ovoga što Novi Sad ima danas i što mu ostaje kao legat.

-Ponovo se pokreću pogoni u ovim prostorima, ali sada ne industrijski, nego kreativni i te pogone više ništa neće moći da zaustavi. Sa vetrom u leđa koji daju „Zastave budućnosti”, mladi umetnici pišu novu istoriju umetničke scene, koja gradi nove temelje, na starom i vrednom kulturnom nasleđu koje smo obnovili, sačuvali i stavili u funkciju kulture”, rekao je Milenković.

Foto: Pavle Pejić/ NS Uživo

Umetničko promišljanje dece i mladih na temu aktuelnih društvenih pitanja i podsticanje njihovog kritičkog izražavanja biće glavni zadatak „Zastava budućnosti”.

U okviru programa predstaviće se i mlada regionalna muzička imena i to sve u ambijentu Kreativnog distrikta, novog mesta za savremeno stvaralaštvo u Novom Sadu na prostoru nekadašnjih fabrika i postrojenja i industrijskog nasleđa. 

Vizuelna umetnost obuhvatiće četiri nesvakidašnje izložbe – od dečijih radova, koji pripadaju generacijama dece više od pola veka unazad, prikazanih na izložbi „Crteži putuju vremenom”, preko studentskih radova koji oslikavaju njihovu svakodnevicu na izložbi „Oni žive”, nove savremene umetničke prakse u vidu  „Razlika”, pa sve do radova mladih umetnika koji imaju priliku da se izraze kroz inovativne umetničke forme, poput prve novosadske galerije na otvorenom u okviru izložbe „Otići ili ostati”.

-U pitanju su radovi dece i omladine prvenstveno iz bivše Jugoslavije, ali tu je i međunarodna kolekcija koja obuhvata 110 zemalja sveta. Izložba je biti podeljena po dekadama, po paviljonima i na taj način će posetioci moći da prate taj razvoj i hronologiju razvoja dečijeg crteža. I na kraju tog puta očekuje nas jedan Paviljon budućnosti, kao jedna vremenska kapsula gde će deca imati priliku da stvaraju”, rekla je direktorka Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine, Ljubica Tankosić.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, obratio se prisutinima i naglasio je da u ovim programima Grad pruža ogromnu podršku i Evropskoj prestonici kulture i ustanovama i organizacijama i kroz to čini da zajednički trasira put budućim generacijama.

– Mladi koji će nastaviti dalje da razvijaju resor kulture u našem gradu, moraju da budu ponosni na sve ono što čine i što Srpska Atina može da iznedri i pokaže drugima i da uvek budemo primer dobre prakse kada je delovanje u kulturi u pitanju”, istakao je Dalibor Rožić.

 

Foto: Pavle Pejić/ NS Uživo

Glas novih mladih umetnika čuće se na čak četiri bine, širom Kreativnog distrikta, kroz najrazličitije muzičke žanrove od džeza, roka, preko indi i popa, ali i trepa, hip hopa i elektro zvuka. Ovom prilikom, nastupiće mladi džez sastavi Artur Possing kvartet, Any Key Trio, Kijube, Hauptman, Purple is the Color, Drumbooty, Abase, Frontline Vibers, Turbojazz, potom predstavnici novog „novog talasa” u zemlji i regionu Marko Louis, Skier and Yeti, Peki Pele, Fantom, Luka Rajić, KOIKOI, Sitzpinker, Xanadu, Tam, Kene Beri, Nihil, Ba$ha, Spejs Noksi, Bigru, Paja Kratak, No Filter i Rođeni, MickaLifa, Zoi, Piqued Jacks, Monohrom, Koala Voice, Nemanja, Porto Morto, Šajzerbiterlemon, kao i di-džejevi Yusyus, Sebastian Schund, DJ Bend, Stevie Whisper i Feloneezy. 

Svi programi na “Zastavama budućnosti” su besplatni, osim preformansa “Ecoute/Expansion” za koji karte možete kupiti na svim Gixtix prodajnim mestima.

Foto: Pavle Pejić/ NS Uživo

Programski luk „Budućnost Evrope”, jedan je od osam programskih lukova, koji čine programski koncept Evropske prestonice kulture 2022. godine. 

Detaljan program, programsku knjigu i sve informacije vezane za događaje u godini titule Evropske prestonice kulture nalaze se na sajtu projekta novisad2022.rs

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments