Foto: TONS/nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Shutterstock/Ilustracija

Novi Sad danas slavi svoj 275. rođendan. Tim povodom pitali smo sugrađane šta je to za njih novosadski. U nastavku vam donosimo samo neke od prvih asocijacija na ovu vojvođansku prestonicu.

Novosadski je nalaziti se kod žutog sandučeta ispred katedrale, a svi koji žive u ovom gradu znaju gde da dođu kada im neko kaže “Večeras u sedam kod sandučeta?”

Kažu da su Novosađani spori ljudi i da su poznati po poštapalici “gari”. Isto tako, novosadski je jesti indeks iz “Mirjane” nakon dobrog provoda u izlasku, ili bilo kada kad ogladnite. Ne, ne mislimo na sendvič, jer se u Novom Sadu to ne jede, indeks je tradicija, koju degustiraju i stranci.

Foto: Shutterstock

Gužve u petici su svakodnevica, a svi koji maturiraju u ovom gradu slave u Hotelu “Park”, kultnom mestu sa diskotekom “Dandy”, koji nažalost, postaje istorija. Kad smo već kod diskoteka, hitovi Nataše Bekvalac neretko se čuju jer ipak, “Mali signali” su nešto što se ovde poštuje. Izlasci su simbol ovog grada, a poznato je da Srbi umeju najbolje da partijaju, pa tako ko uspe da nakon izlaska ne ode na “after” u Mitino Sokače, veliki je karakter!

Foto: novisadnocu.rs

Ako znate šta je “gornjak” onda ste skoro pravi Novosađanin. Ukoliko ste bili na Štrandu, kupali se u Dunavu i sunčali na Oficircu, vi ste polu Novosađani.

Foto: nsuzivo.rs

Kišno vreme u ovom gradu donosi uzbunu, pa često nastane kolaps u saobraćaju, a svi odjednom kao da zaborave pravila saobraćaja, ipak, ukoliko negde žurite, pozovite “Crveni taksi”, on je svim Novosađanima na brzom biranju.

Foto: Stefan Koprivica/nsuzivo.rs

Novosadski je ići na “Exit” i na Đavu, šetati kejom, ispijati kafu u Zmaj Jovinoj ulici, ići nedeljom na Najlon pijacu, umesto knedli sa šljivama jesti gomboce, ali isto tako i valjuške.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Milica Šolaja

 

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Goran
02/02/2023 06:09

Sve je lepo objašnjeno tada kada je on bio naš Novi Sad, ali to nije on ovo je neki drugi grad..Kao da živimo u predgrađu Beograda..

Sokrat
02/02/2023 09:34

Ovo što opisujete u tekstu je grad od 1990 -tih ,ali pravi Novi Sad pre toga vremena više nažalost ne postoji .

Olja
02/02/2023 09:35

Novi Sad više nije grad novosađana!

Novosađanka
03/02/2023 09:28

Novosadski je prihvatiti “dođoše, koji su ovde pronašli dom…”