Foto: Norwin Teachers FCU

Novi trend koji se pojavio na društvenim mrežama, a zove se “sittervising”. Novi trend u roditeljstvu sugeriše da pustite decu da se igraju samostalno i ne komunicirate direktno s njima.

Foto: Univers Zero

Do ovog naziva došla je nekadašnja učiteljica Suzi Alison koja ga je predstavila na svojoj Instagram stranici. To samo znači da se deca nadziru dok sedite, a ne direktno komuniciranje s njima. Ovakav tip roditeljstva stvara zdravu distancu između vas i deteta. Tu ste ako ste im potrebni, ali ne lebdite iznad njih, što im omogućuje da rade na svojim veštinama nezavisne igre.

“Sedeće” roditeljstvo podrazumeva da roditelji nisu dužni da uvek budu deo detetove igre.

-U ovom tipu roditeljstva, deca dobijaju potrebno vreme za igru ​​bez uplitanja odraslih u proces učenja igreč. Odrasli dobijaju vreme koje im je potrebno za odmor ili obavljanje poslova, što pomaže u ublažavanju stresa i izgaranja- rekla je Alison.

Iako izraz podrazumeva “sedenje” roditelja ono nije striktno potrebno.

-Sedeće roditeljstvo funkcioniše kao sveobuhvatno rešenje svaki put kada roditelj aktivno odlučuje da omogući deci da se igraju dok oni rade nešto drugo- istakla je nekadašnja učiteljica.

Foto: Time Magazine/ Getty Images/ iStockphoto

Prednosti “sedećeg” roditeljstva za decu

Prednost ovakvog tipa roditeljstva je to što im pomaže da steknu osećaj nezavisnosti, kaže Laura Petiks, pedijatrijska radna terapeutkinja. Ono omogućuje deci da sigurno istražuju svoje okruženje, svoje igračke i aktivnosti sa svojom odraslom osobom od poverenja u blizini, dok i dalje osećaju autonomiju i nezavisnost. Petiks kaže da je ova veština posebno za decu koja se tek uče samostalnoj igri i možda će im trebati roditelj u blizini.

Kako je “sedeće” roditeljstvo korisno za roditelje?

Sedeće roditeljstvo ne znači da se nikada ne igrate sa svojom decom, ali to je ideja da ne morate da budete “uključeni” sve vreme da biste bili dobar roditelj.

ovakav tip roditeljstva može pomoći u zaštiti roditelja od roditeljskog sagorevanja, koje istraživači opisuju kao emocionalno iscrpljivanje, smanjenu sreću, pa čak i depersonalizaciju povezanu s roditeljstvom.

-Budimo iskreni, danas bi svim roditeljima dobro došlo malo više vremena za sedenje, pijuckanje kafe ili čitanje- kaže Petiks.

nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments