Foto: nsuzivo.rs/ Pavle Pejić

“Gde ima slave, ima Srba!” – narodna poslovica. Slava se vezuje za vreme starih Slovena, kada je kult predaka bio veoma jak. Za Slovene, porodica i njena zaostavština su jedna od najsvetijih stvari u životu i ovaj običaj se i danas veoma ceni. Kako bi zadržao ovaj običaj i implementirao ga u hrišćanstvo, srpski nadbiskup Sveti Sava je kanonizovao ovo u ceremoniju i stvorio jedinstveno kulturno nasleđe za Srbe. Pa, šta slava predstavlja danas?

Kada uđete u srpsku kuću, obično zateknete ikonu koja prikazuje određenog hrišćanskog sveca. Veruje se da je ovaj svetac zaštitnik domaćinove kuće i porodice i obično se slavi generacijama unazad. Svaki hrišćanski svetac ima svoj dan u pravoslavnom kalendaru. Taj dan je najvažniji dan koji porodica slavi, odmah posle Božića i Uskrsa. Na taj dan Srbi su potpuno posvećeni svojoj porodici i najbližima.

Postoje različiti načini za proslavu slave, u zavisnosti od regiona zemlje, ali postoje neki običaji koji su svuda isti: slavski kolač – svečani hleb koji se peče noć pred slavu; žito ili koljivo – svečano žito koje koje slavi uskrsnuće Hristovo i pretke porodice; slavska sveća – koja gori tokom celog dana kada je slava.

Foto: Nebojša Mandić

Slava je veoma svečan dan i obično domaćin organizuje veliku gozbu za proslavu svog sveca zaštitnika i okuplja celu porodicu i sve prijatelje za stolom. Dan započinje veoma rano, kada porodica porodica u crkvi prisustvuje liturgiji koju prati sečenje i blagosiljanje slavskog kolača i žita od strane sveštenika. Kako pravoslavni Srbi imaju nekoliko postova tokom godine, a posna je i svaka sreda i svaki petak, neke gozbe ne mogu da sadrže proizvode životinjskog porekla i takva gozba se naziva posna slava. Za ove proslave domaćini obično pripremaju različite salate, riblju čorbu i ribu sa roštilja. Sa druge strane mrsna slava se tradicionalno sastoji od mnogo mesa (obično svinjetine i/ili jagnjetine). Nemojte da vas zavara, posna i mrsna slava su podjednako obilne i ukusne.

Srbi imaju običaj da kažu da se samo jednom zove na slavu

Svaki sledeći put se smatrajte pozvanim, čak šta više i obaveznim da dođete. Možda će vas domaćin kratko pozvati da vam kaže u koje vreme vas očekuje. Ukoliko vas neko pozove na slavu, trebalo bi da budete počastvovani, jer to znači da vas domaćin smatra dragim prijateljem. Trebalo bi da znate i neke običaje kada je u pitanju slava…

Običaj je da se domaćinu donese poklon

Recimo boca crvenog vina koja prikazuje Hristovu krv, za domaćina i buket cveća za domaćicu. Nije obavezno, ali osvojićete simpatije cele porodice ako donesete i neke slatkiše za decu, na taj način ćete pokazati domaćinu da cenite njegovu porodicu.

Kao što je već napomenuto, slava je dan kada se porodica i prijatelji okupe i vesele se. Zbog toga je slava jedan od najradosnijih praznika na svetu. Nemojte da budete stidljivi, priključite se smehu i veselim diskusijama! Nije neuobičajeno da neko započne pesmu, pa se ne bojte da probijete led.

Opanak.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments