Foto: FirstCry Parenting

Pojam “nežnog roditeljstva” princip je koji se oslanja na empatiju, razumevanje i poštovanje. Stručnjakinja i pedijatrica Karen Estrelja za Kliniku Klivlend ističe kako se ovaj način odgajanja deteta fokusira na to da se deca uče kroz empatiju, poštovanje i postavljanje zdravih granica.

Tradicionalno roditeljstvo većinom je bazirano na nagradi i kažnjavanju. Ako vaše dete učini nešto dobro, dobije nagradu. Kada uradi nešto loše, tada je vreme za kaznu. Ovaj trend vaspitavanja fokusira se na poboljšanje detetove samosvesti i razumevanja svog ponašanja.

Pedijatrica objašnjava da neke situacije dovode roditelje do frustracija, a vikanjem samo ulivate još veći strah detetu, pa se oboje osećate teško. Deca ne razumeju da rade nešto pogrešno. Upravo je zato cilj ove vrste vaspitanja da im objasnite zašto bi trebalo da prestanu s određenom vrstom ponašanja.

Foto: Giselle Baumet

Time podstičete kvalitet koji želite da vidite u svojoj deci, a sve primenjeno njihovom uzrastu. Nežno roditeljstvo usmereno je na podučavanje i modeliranje ponašanja dece. Poenta je u tome da vi ostanete mirni i tako objasnite svom detetu zašto nešto mora. Ako žurite ujutro na posao, a dete neće da se sprema, umesto vikanja pokušajte na miran način dati priliku detetu da procesuira svoje ponašanje. To možete pristupom: “Kad ne želiš da se spremiš na vreme, to me povređuje.”

Ako vi ostanete smireni, daćete detetu prostora da prepozna kako vi reagujete na sukob i određene situacije te mu dajete priliku da promeni svoje ponašanje. I u tome je ključ ove strategije – postavljanje očekivanja unapred, planiranje kako reagovati ako vaše dete pokaže negativno ponašanje i načine na koje se možete nositi s time na miran način.

Nežno roditeljstvo zahteva dve stvari: vaše dete mora biti samosvesno kako bi procesuiralo svoje emocije i ponašanje, pa morate biti dovoljno strpljivi i posvetiti vreme razumevanju i boljem upoznavanju svog deteta.

ljepotaizdravlje.hr

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments