Foto: The Fullest

Čuli ste za placebo efekat, zar ne? To se dešava kada pacijenti misle da dobijaju novi lek, ali ono što zaista dobijaju je samo šećerna pilula. Zatim, u slučaju “um iznad medicine”, oni počinju da se oporavljaju od svoje bolesti kao da su prihvatili pravu stvar.

Od 1961. godine placebo ima i svog, ne tako dobrog, brata po imenu nocebo. Opisuje se kao placebo efekt, ali u obrnutom smislu. To se dešava kada vam se da šećerna pilula, kada vam kažu da je to lek koji ima strašne nuspojave, a zatim počnete da ispoljavate te simptome. Nocebo efekat se takođe može javiti kada vam lekar kaže da bi operacija ili procedura mogla imati negativne rezultate: samo poznavanje rizika može negativno uticati na vaš oporavak, sve zbog moći sugestije.

Istraživači sa Tehničkog univerziteta u Minhenu u Nemačkoj objavili su 2012. godine detaljan pregled nocebo efekta. Oni su pogledali 31 empirijsku studiju i otkrili da ne samo da postoji nocebo efekat, već je i iznenađujuće čest. To takođe izaziva etičku dilemu za lekare i medicinske sestre: ako obaveste pacijente o potencijalnim rizicima i negativnim nuspojavama datog lečenja (zračenje, hemioterapija, operacija, lekovi), pacijenti mogu verovati da će doživeti te štetne rezultate- i to bi moglo biti samoispunjavajuće proročanstvo. Ali ako pacijentima ne saopšte rizike, mogu biti tuženi zbog nesavesnosti zbog kršenja zakona o informisanom pristanku. Doktori ne mogu ništa da izostave, čak i ako se plaše da bi pružanje svih zastrašujućih detalja moglo ometati oporavak njihovih pacijenata.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments