Foto: Curious World

Mame znaju da mališani mogu baš na sve mogu da kažu “zašto”. Iako su roditelji obično vrlo strpljivi, nakon tridesetog pitanja i najjačima se desi da bi voleli da odahnu malo. Ali, ponekad ni ne znamo kako da primereno odgovorimo znatiželjnom detetu.

Učiteljica Alison Tsomos za stranicu Purewow.com dala je nekoliko zanimljivih odgovora. Ona objašnjava da kod dece uzrasta između godinu i po i dve i po godine vrlo brzo raste leva strana mozga. Ovaj deo mozga je odgovoran za veštine logičnog razmišljanja kao što su matematika, čitanje i pisanje. To je način na koji proširuju svoje znanje i grade svoju inteligenciju za rešavanje problema.

Foto: Happy You, Happy Family

-Ako dete ima tri godine i više, okrenite scenario i vratite mu pitanje: ‘Ne znam, šta ti misliš?’. Ovo pitanje zahteva od deteta da iskoristi prethodne podatke i stvori logičan odgovor- kaže Tsomos i dodaje da u ovom uzrastu obično već imaju dovoljno podataka i određena iskustva pa mogu reagovati i smisliti odgovor.

Međutim, kod nekih pitanja je važno malo promisliti i videti da li je primereno njihovom uzrastu. Pre nego što na detetovo pitanje odgovorite okretanjem scenarija, zapitajte se: “Šta dete o tome zna na temelju dosadašnjeg iskustva?”. Ako je odgovoran potvrdan i dete ima neko znanje, onda mu postavite pitanje. Ali, ako je odgovor “ne” onda mu treba pružiti više informacija.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Niko
28/01/2022 08:59

Pa gde su odgovori?