Foto: Pexels

Dr Karina Šuman, profesorka na Univerzitetu u Pitsburgu, koja proučava funkciju izvinjenja, uradila je studiju u kojoj su učestvovale 33 žene i 33 muškarca. Ona je pokazala da su se nakon 12 dana hroničnog beleženja uvreda i izvinjenja, žene izrekle više izvinjenja od muškaraca (217 naspram 158), ali uzimajući u obzir ukupan broj uvreda koje su prijavili, muškarci i žene su se izvinili za isti udeo prekršaja.

U drugoj studiji, koja je uključivala 63 studentkinje i 57 studenata, Šuman je zamolila učesnike da zamisle tri hipotetička scenarija u kojima su uvredili prijatelja i zamolio ih da ocene verovatnoću da će se izviniti za različite prekršaje. Iako je otkrila razliku između muškaraca i žena, ona je bila mala: na skali od 7 poena, žene su prijavile prosečnu verovatnoću izvinjenja od 6,58 (u odnosu na muškarce 6,23), ali izgleda da se razlika proteže od toga što žene vide zamišljene prestupe kao ozbiljnije .

-Otkrila sam da se žene češće izvinjavaju od muškaraca, ali izgleda da to ne pokreću muškarci koji aktivno uskraćuju izvinjenje kada misle da su uradili nešto pogrešno- kaže Šuman.

Foto: Pexels

Prošle godine je, međutim, projekat Depresija, grupa za zastupanje mentalnog zdravlja koju su informisali kliničari i istraživanja, rasvetlio tugu i bol koji se nalaze u nekima koji se previše izvinjavaju. U objavi koju je organizacija objavila pod naslovom „Razlozi zbog kojih se neki mogu stalno izvinjavati“, koju je glumica Viola Dejvis, glasna protivnica sklonosti žena da se preterano izvinjavaju, nabrojala je listu uzroka:

„Imaju depresiju i osećaju se kao da spuštaju raspoloženje.”

„Osećaju se kao da nekome stalno stoje na putu.”

“Osećaju se kao teret i ne mogu da vide dobro u sebi.”

“Oni imaju anksioznost i zabrinutost da rade nešto pogrešno.”

„Osećaju kao da ste previše dobri za njih i ne ispunjavaju ono što veruju da zaslužujete.”

„Oni su psihički zlostavljani i stoga veruju da su uvek nešto zgrešili.”

„Oni žele da izbegnu konfrontaciju po svaku cenu (kao što je u prošlosti brzo eskalirala).“

Učenje dobrog izvinjenja, prema njenom istraživanju, sprečava negativne posledice preteranog izvinjenja.

Profesorkim slom uticajnog izvinjenja uključuje tri ključne komponente:

Izrazite svoje izvinjenje iskreno

Pokažite kajanje jasnom, iskrenom formulacijom, kao što je “Žao mi je” ili “Osećam se užasno”.

Preuzmi odgovornost za svoju grešku

Preuzmite vlasništvo nad načinom na koji ste pogrešili direktno artikulišući svoj prestup. “Izvini zbog načina na koji sam to rekao” ili “Izvini što kasnim.”

Smislite rešenje za budućnost

Na kraju, predložite ispravku kako biste uvređenoj strani pokazali da ćete raditi na tome. “Usporiću i paziti na svoj ton u budućnosti” ili “Otići ću ranije da bih sledeći put bio siguran da ću stići na vreme”.

Šuman predlaže da se zapitate: „Kakva je bila situacija? Da li sam bio/bila odgovoran/na? Kako bi to izgledalo da se nisam izvinio/la? Šta je bio moj cilj u izvinjavanju? Kako bih se osećao/la da se nisam izvinio/la?”

Kada odredite vrste izvinjenja koje želite da sakrijete, možete da prilagodite svoje protokole izvinjenja u skladu sa tim.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments