Foto: nsuzivo.rs

Nutri-Score je nutrionistička oznaka, koja podrazumeva nutritivnu vrednost proizvoda. Obaveza proizvođača je da na poleđini artikla sitnim slovima označi njegovu nutritivnu vrednost na 100 grama proizvoda.

Računica mora biti tačna i precizna. Postoje razne kampanje koje imaju za cilj da prema nacionalnim zakonima, faktički primoraju proizvođača da koristi Nutri – Score etiketu i tako pokažu da se ponašaju odgovornije prema kupcima.

Jedan od razloga takođe je što je svako treće dete gojazno, što se prema istraživanju odražava na zdravlje i povećava mogućnost obolevanja od raka ili dijabetesa.

Istaknuta oznaka koja predstavlja nutritivne vrednosti, izražava se slovima od A do E. U zavisnosti od sastava proizvoda označava se i raznim bojama.

Oznake su dodeljene u skladu sa informaciju o sastavu proizvoda, koliko sadrži šećera, kalorija, masti i soli. Posebno je važno kako bi potrošač bio informisan o kvalitetu proizvoda koji kupuje. Ali oznake nam takođe pokazuju i u kojoj meri ima pozitivnih hranljivih stvari, kao što su proteini, vlakna i slično.

Oznake

A – Oznaka zelene boje predstavlja nutritivno najbolju namirnicu

E – Oznaka crvene boje predstavlja nutritivno najlošiju namirnicu

Foto: Fox News

Nutri-Score izračunava se na 100 g ili 100 ml proizvoda i tako olakšava poređenje artikla koji pripadaju istoj kategoriji.

To znači da se ne treba fokusirati samo na one s oznakama A i B, a potpuno se odreći oznaka D i E, već da proizvode koji imaju zelenu oznaku možemo konzumirati češće  u odnosu na one obeležene crvenom ili narandžastom bojom.

Ulja poput maslinovog označena su slovom D (narandžastom bojom) jer sadrže zasićene masne kiseline, te znači da treba pripaziti sa konzumacijom.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments