Prema Patriku Mek Keovnu, direktoru i osnivaču brojnih kurseva za pravilnije disanje, hladne ruke i noge vrlo su česte kod ljudi s lošim navikama disanja. Kada dišete prejako ili prebrzo, stežu vam se krvni sudovi (za razliku od laganog disanja na nos koje oslobađa azoto oksid). Kada vam se krvni sudovi stegnu, “to dovodi do toga da se manje kiseonika isporučuje telu”, kaže ovaj stručnjak.

Foto: Medical News Today

Naravno, oblici disanja nisu jedini razlog hladnih ekstremiteta. Postoji mnoštvo razloga zašto su prsti na rukama i nogama hladni (na primer, neuravnotežena štitna žlezda mogla bi da bude drugi krivac), ali fokusiranje na disanje prilično je jednostavno za isprobati. On savetuje nekoliko načina za jačanje disanja i zagrevanje.

Prvo i najvažnije, disanje na nos je presudno: “Kad dišete na usta, obično brže dišete gornjim delom prsa”, kaže. Dok disanje na nos pomaže kiseoniku i hranjivim materijama u ćelijama. Mek Keovn je video lični uspeh ovim jednostavnim pomakom: “Primetio sam da mogu da povisim temperaturu u svojim rukama”.

Foto: Buteyko Clinic

Ili se možete odlučiti za specifične vežbe disanja: “Stavite jednu ruku na prsa, a jednu odmah iznad pupka i lagano počnite da usporavate brzinu disanja”, objašnjava. Fokusirajte se na protok vazduha koji ulazi u nos i imajte opušten, lagan i nežan izdah. “Osećaj “gladi za vazduhom ili želja za ponovnim udisanjem” znači da se ugljen dioksid povećao u krvi “, kaže. To može pomoći vašim ekstremitetima da budu topliji.

Postoji mnogo mogućih objašnjenja za hladne ruke i noge, a važno je razgovarati sa svojim lekarom da biste shvatili u čemu je problem, ali jedan od mogućih razloga može biti u načinu na koji dišete.

sensa.hr/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments