Foto: Ridzeal

Sa lepšim vremenom i zracima sunca potrebno je nanositi kreme koje na sebi imaju oznaku SPF. Takođe, dan na plaži je nepotpun bez lepljivog osećaja kreme za sunčanje koje ostavlja bele pruge na vašim obrazima. Nosimo ga jer znamo da moramo. Ali šta tačno podrazumeva korišćenje kreme sa „visokim SPF“?

SPF (sun protection factor) na kremi za sunčanje je skraćenica za zaštitni faktor, relativno merenje vremena koje će vas krema za sunčanje zaštititi od ultraljubičastih (UV) zraka. UVB zraci prvenstveno utiču na spoljašnji sloj kože, epidermis. Oni su odgovorni za opekotine od sunca i neke vrste raka kože na površinskom nivou. Sunce takođe emituje UVA zrake, koji mogu da prodru u donji nivo kože, nazvan dermis. UVA zraci se obično povezuju sa „tavljenjem“. Međutim, tamnija boja kože je znak oštećenja ćelija u dermisu. SPF brojevi se obično odnose samo na UVB zrake, ali neke kreme za sunčanje mogu zaštititi i od UVA.

Preporučuje se da se krema nanosi svaka dva sata. Broj UVB zraka od kojih ste zaštićeni takođe se povećava sa SPF, mada neznatno. SPF 15 blokira 93% UVB zraka, SPF 30 blokira 97%, a SPF 100 blokira 99%.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments