Foto: playzone.com

Razvoj Steama je počeo 2002. godine, prva verzija je puštena u rad 2003. godine. Međutim platforma nije privukla zainteresovanost publike. Bum se desio 2004. godine kada je Steam počeo da osvaja tržište i postao najposećeniji za igranje na PC-ju.

Kada su plasirane igre za PC pre dvadeset godina, zadavale su muku gejmerima. Igre su postepeno postajale prevelike za CD-ove pa su konzole prelazile na DVD.

Velik broj igrača nije imao na svom PC-ju čitač, igrice su ilegalno kopirane i proces ažuriranja je bio komplikovan.

Prva igrica koja je koristila Steam platformu je dobro poznata Counter Strike 1.6. Instalacija Steama je bila obavezna.

Tvorci igrice “Half Life” su predložili ideju o distribuciji igrica putem interneta. Tada je Valve ideju predložio Microsoftu, međutim oni nisu bili zainteresovani. U njihovoj ponudi bi Valve prodavao svoje igrice na platformi, što se Microsoftu nije svidelo. Valve i Steam sada vrede čitave milijarde.

Valve je razvio platformu Steam. Prvobitno je bila plasirana određenom broju korisnika, i služila je za ažuriranje igrice sve do 2004. godine. Sve se promenilom izlaskom Half-Life 2, koji se tada mogao kupiti jedino na Steamu.

Nakon toga, tri godine posle dostupno je bilo oko 160 igrica.

Godine 2007. dodali su opciju Steam Community, koja je omogućila korisnicima međusobno dopisivanje. Steam Cloud koji omogućava skladištenje podataka, dodat je 2009. godine.

Zbog čestih hakerskih napada, dešavalo se da Valv privremeno ugasi forume i komunikaciju alikacije sa serverom.

Najveći uspon Steam je doživeo 2008. godine, kada je uveden set alata Steamworks.

Početkom ove godine, postavljen je novi rekord. U jednom trenutku istovremeno na platformi je bilo prijavljeno više od 28 miliona korisnika.

Distribucija softvera je usko vezana za korisnički nalog. Kada korisnik jednom kupi aplikaciju za određenu platformu, to više nikada ne mora ponovo raditi.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments