Ušteda energije, novca ali i očuvanje životne sredine, glavne su prednosti prelaska na drugačije izvore električne energije a situacija u kojoj se nalazi ceo svet samo je dodatno pokrenula pitanje uštede i pkretanje male, sopstvene proizvodnje

Iako imamo dobar prirodni potencijal, u Srbiji je proizvodnja struje iz fotonaponskih sistema na veoma niskom nivou. Mali pomak međutim, mogao bi da se desi nakon subvencionisanja nadležnog ministarstva za ugradnju solarnih panela. O tome malo znamo, a za prosečnog građanina prilično je i nedostupno.

I kad smo kod proseka, sa opremom prosečnog kvaliteta na jednoj kući prosečne kvadrature, šta možemo da dobijemo?

– Poređenja radi, fotonaponski sistem čija je snaga 10 kilovata u Srbiji u proseku bi trebao da napravi oko 12 megavat časova električne energije na godišnjem nivou. Ta količina trebalo bi da podmiri potrebe jednog domaćinstva na godišnjem nivou ukoliko se to domaćinstvo ne greje na električnu energiju – navodi Profesor Boris Dumnić, sa novosadskog Fakulteta tehničkih nauka za RTV.

Kako on objašnjava ukoliko neko troši više nego što paneli mogu da proizvedu, onda će se taj nedostajući deo energije povući iz elektroenergetskog sistema na koji je objekat povezan.

Ko može da konkuriše za subvencije, kada, za koliko sredstava i na kraju, šta možemo da očekujemo od solarnih panela na svom krovu su najčešća pitanja građana.

Troškovi opreme i ugradnje u proseku staju oko 10.000 evra, a povrat uloženih sredstava bismo mogli da očekujemo kroz 8 do 9 godina. Za tu namenu, Novosađanima je ove godine na raspolaganju 10 milona dinara, koji će biti dodeljeni konkursom.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavljuje da država daje 50 odsto novca za postavljanje solarnih panela na kuće krovove, čak negde i na zidove otprilike kuća.

– Država je smanjila i ukinula sve moguće administrativne birokratske korake u postavljanju solarnih panela. Umesto 24 imate 1 korak – licencirani inženjer koji će pomoći da se solarni panel postavi na krov, drugi korak je da odete i da potpišete ugovor sa EPS snabdevanjem – kaže Mihajlović.

Još uvek su retke kuće i zgrade u Vojvodini na kojima možete videti fotonaponske sisteme, u narodu poznate kao solarne panele.

Foto: Shutterstock/Animaflora PicsStock

Kako kažu iz Grada Novog Sada, u toku je procedura za izbor firmi koje će ugrađivati solarne panele i prateću opremu za porodične kuće, a nakon toga biće raspisan Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava građanima, sa preciziranim uslovima i načinom prijave.

Maksimalan iznos bespovratnih sredstava biće 420 hiljada dinara, odnosno 50% od vrednosti ukupne investicije sa PDV-om.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments