Foto: nsuzivo/Pavle Pejić

Grad Novi Sad dobio je 50 reciklažnih kontejnera za staklenu ambalažu sa ciljem da se prikupljene količine otpada povećaju za najmanje 20 procenata u narednih godinu dana

Evropska prestonica kulture pridružila se na ovaj način Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Somboru i Varvarinu, koji su se pre nje uključili u projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu”.

-Izražavam veliko zadovoljstvo i zahvalnost našim partnerima što su Novi Sad uključili na ovaj važan projekat i praktično nam dali mogućnost da započnemo projekat primarne separacije otpada na teritoriji Grada Novg Sada za početak sa staklenom ambalažom – rekla je Mira Radenković, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine.

Foto: nsuzivo/Pavle Pejić
Kontejneri na 50 različitih lokacija u gradu

Kontejneri za staklenu ambalažu postavljeni su na 50 različitih lokacija u Novom Sadu. Lokacije za postavljanje kontejnera pažljivo su birane od strane Javno komunalnog preduzeća tako da budu pristupačne građanima i blizu mesta na kojoj je povećana upotreba staklene amabalže.

– Grad Novi Sad je u prethodnih nekoliko godina vredno radio na sistemu upravljanja otpadom odnosno na pripremi da polako uvodimo adekvatan sistem upravljanja otpadom na teritoriji grada – istakla je Radenković i dodala da sve ono što je Grad radio u prethodnom periodu možda  nije bilo toliko vidljivo s obzirom da smo se bavili strateškim dokumentima i izradom tehničke dokumentacije kao i dokumenata koji su nam važni da bi smo uspostavili regionalni sistem za upravljanje otpadom na teritoriji grada ali i 7 opština koji su uključeni u naš reginonalni centar. Ono što je izuteno važno je što će GNS ali i 7 opština našeg regiona veoma brzo započeti proces izgradnje regionalnog centra za upravljanje otpadom.

Projekat koji je pokrenula Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) regionalnog je karaktera i sprovodi se u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji. U Srbiji, partner na ovom projektu je kompanija „Sekopak” kao operater ambalažnog otpada, dok je za sprovođenje projekta zadužen NALED.

Foto: nsuzivo/Pavle Pejić

U Gradskoj kući pored članice Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost govorili su i nacionalni koordinator GIZ-a ORF MMS Zorica Bilić, generalna direktorka kompanije „Sekopak” Violeta Belanović-Kokir, šef Jedinice za životnu sredinu NALED-a Slobodan Krstović, kao i direktor JKP „Čistoća” Vladimir Zelenović.

Do sada je prikupljeno više od 400 tona stakla

– Na tržištu Srbije se godišnje plasira 87.000 tona stakla, od čega se reciklira nepunih 50%. Jedan od glavnih razloga za ovakvo stanje leži u nedovoljnom broju kontejnera za odlaganje, zbog čega NALED aktivno radi na postavljanju nedostajuće infrastrukture, kako bismo imali gde da odlažemo otpad od hrane, sijalica, baterija, a sada i stakla, i da zajedno stvorimo ekološki i ekonomski održiv sistem sakupljanja i reciklaže – kaže Slobodan Krstović.

Zorica Bilić istakla je da je ovo prilika za Srbiju da odgovori na zahteve Poglavlja 27 u pristupanju Evropskoj uniji, koji između ostalog nalažu znatno veće sakupljene količine različitih vrsta otpada. Ona je istakla da je reciklaža stakla polje na kome je potrebno značajno unapređenje kako bismo dostigli evropski nivo, te da nam taj projekat pruža osnovu za takav potez.

Kompanija „Sekopak” je ovlašćeni operater na projektu i ona će sav prikupljeni stakleni otpad iz Novog Sada odvoziti na dalji tretman u Hrvatsku.

– Više od godinu dana razvijamo projekat i veoma nam je drago što se naš zajednički trud isplatio. Početni cilj projekta bio je da povećamo reciklažu staklene ambalaže za 20%, a mi smo već na 45%. Uigrani smo, znamo koji su potencijalni izazovi i koji su mehanizmi da projekat zaživi i u Novom Sadu, kao što je zaživeo u drugim gradovima – rekla je direktorka kompanije „Sekopak” Belanović Kokir.

Foto: nsuzivo/Pavle Pejić

Direktor JKP „Čistoća” Vladimir Zelenović rekao je da su kontejneri raspoređeni na lokacijama koje su odabrane na osnovu istraživanja o potrebama, sa namerom da što veći broj staklenog otpada završi u tim kontejnerima, a ne zajedno sa ostalim komunalnim otpadom.

– Težnja nam je da svakodnevne slike deponija pored kontejnera budu naša prošlost, a visoka stopa reciklaže budućnost – rekao je Zelenović.

Sledeći korak koji je u planu jeste postavljanje i kontejnera za PET ambalažu. Gradska čistoća već uveliko radi na ovom projketu. Ovaj projekat uvođenja primarne separacije je  pokretački faktor za Grad Novi Sad kako bi brzim koracima započeo primenu svih zakonskih  i evropskih akata koji se tiču primarne separacije odnosno recikliranja otpada a da sistem upravljanja u Novom Sadu upravo bude  na nivou razvijenih evropskih gradova i da Grad bude što zeleniji, čistiji i zdraviji za novosađane.

Foto: nsuzivo/Pavle Pejić

nsuzivo.rs

 

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Danilo
18/03/2022 13:40

Koje su lokacije reciklažnih zvona?

Markizas
18/03/2022 21:21

Model R2D2 😀