Foto: Shutterstock
U Srbiji je tokom ove sedmice u više gradova i okruga bilo olujnih grmljavinskih nepogda sa ogromnom količinom padavina, i u Beogradu se još uvek saniraju posledice šteta od poplava, a meteorolozi najavljuju mogućnost novih potopa u zemlji!

Meteorolog Đorđe Đurić kaže za „Blic“ da u petak počinje promena vremena sa padavinama, ali se u Beogradu očekuje uglavnom suvo i nema opasnosti od scenarija od pre tri dana.

– U Srbiji danas umereno do pretežno oblačno i svežije. Kiša i pljuskovi sa grmljavinom ujutro i pre podne očekuju se na severozapadu i zapadu Srbije, dok će u ostalim predelima biti suvo, a na jugu i istoku i sa sunčanim intervalima. Kišna zona posle podne i krajem dana zahvatiće južne i istočne predele Srbije i nad ovim područjem očekuju se i obilniji pljuskovi sa grmljavinom – kaže Đorđe Đurić.

Duvaće slab do umeren severozapadni vetar, krajem dana u pojačanju. Maksimalna dnevna temeperatura biće 28°C. Nakon jutarnjih 19°C, maksimalna temperatura u Beogradu biće 25°C

Foto: My Jewish Learning

Pogoršanje vremena koje se očekuje od danas posledica je premeštanja hladnog fronta sa severozapada, iz oblasti Alpa preko našeg područja, tako da će uslediti prodor hladnije vazdušne mase, a pred kraj dana očekuje se i jak severozapadni vetar.

Đurić kaže da je dobra vest da se padavine koje su ”potopile” Beograd sada ne očekuju, ali obilnije padavine u petak uveče i u noći ka suboti su moguće na jugu i istoku Srbije.

-Od srede se očekuje toplije. Prema trenutnim prognozama, u drugoj polovini sledeće sedmice sve više će početi da jača termički greben na visini, pa će u sklopu jugozapadnog visinskog strujanja početi da pristiže veoma topla vazdišna masa sa Mediterana, poreklom sa severa Afrike. Ako se ova sinoptička situacija ostvari, u Srbiji će nakon 15. jula biti sunčano i vrelo, uz temperature i preko 35°C, a oko 20. jula i do 40°C – poručuje meteorolog.

Na snazi i žuti i narandžasti meteoalarm

Prema upozorenjima Republičkog hidrometeorološkog zavoda na snazi su žuti i narandžasti alarm. Pod žutim upozorenjem, koje znači da vreme potencijalno može biti opasno i treba biti na oprezu, su Pomoravlje i istočna i JugozapadnaSrbija.

Zabrinjava što je veliki deo zemlje 8. jula zahvaćen narandžastim alarmom, što znači da je „vreme opasno i prognoziraju se vremenske pojave takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.“

Upozorenje RHMZ se odnosi na južne i jugoistočne delove Srbije. Obilne padavine se očekuju južno od Save i Dunava.

Procena je da će pasti od 20 do 40 mm kiše za 24 sata, lokalno i više.

– Danas, 08. jula, oblačno sa kišom, na jugu i istoku i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, osetno svežije i vetrovito.

Više padavina očekuje se na jugu Srbije, a krajem dana, tokom noći ka suboti i u subotu ujutru i pre podne i na jugoistoku i istoku zemlje (od 20 do 40 mm za 24 h, lokalno i više) – stoji u upozorenju.

blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments