Foto Tanjug
Čak 26 potpuno novih, tzv. inovativnih lekova – protiv više vrsta karcinoma: bubrega, debelog creva, dojke, jajnika, štitaste žlezde, za hroničnu limfocitnu leukemiju, kao i za dijabetes, hepatitis C, srčanu slabost, hemofiliju i multuplu sklerozu biće dostupno pacijentima od maja.

Novi popis lekova koji se izdaju o trošku osiguranja dosad je najveće finansijsko ulaganje od kada su uvedeni inovativni lekovi, a u ovih 26 investiraće se 53 miliona evra.

Čim Vlada Srbije usvoji novu listu lekova, započeće procedura njihove nabavke, potvrdila je dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO.

Nove, ujedno i najsavremenije terapije koje postoje, izdavaće se zavisno od režima propisanog za svaki lek konkretno: u bolnicama i u apotekama.

– Lekovi za dijabetes i srčanu insuficijenciju, pošto se izdaju na recept, podizaće se u apotekama, a ostale terapije u bolnicama, jer jedino tamo mogu da se prime – objašnjava dr Radojević Škodrić. – Pacijenti će lekove za dijabetes i srčanu insuficijenciju podizati u apotekama bez učešća, što znači da će ta terapija u potpunosti biti o trošku države.

Nova onkološka terapija propisivaće se po kriterijumima struke: fazi bolesti, stanju pacijenta i benefitima koji se očekuju od lečenja. Ovoj grupi pacijenata savremena terapija dostupna je od 2017. godine, a sada se ona proširuje sa još tri leka, koja do sada kod nas nisu bila u upotrebi. Sanja Radojević Škodrić kaže da se time zaokružuju i prva i druga linija terapije za određene tipove karcinoma:

– Prvu liniju terapije pacijenti dobijaju u ranoj fazi bolesti, a druga linija se dobija kada je bolest uznapredovala. Kada imate savremenu terapiju u ranim fazama bolesti, to u mnogim slučajevima znači stopostotno izlečenje. Cilj ove inovativne terapije je upravo da se maligne bolesti pretvore u hronične. Ni za nove lekove koji će se prema protokolu davati u bolnicama pacijenti neće ništa doplaćivati, što takođe nije beznačajno s obzirom na cenu ovih medikamenata. Najsavremenije, ujedno i najskuplje terapije na svetu, koštaju minimum 300.000 evra po pacijentu, često i mnogo više.

– Radi se o najbezbednijim terapijama, koje mogu da priušte samo zemlje koje imaju finansijsku stabilnost – kaže dr Radojević Škodrić.

Ništa manje nije značajno ni uvođenje nove terapije za dijabetes, sa kojim u Srbiji živi 750.000 stanovnika. Na listu lekova koji se izdaju o trošku osiguranja dodata su dva antidijabetika u tabletama i dva za supkutanu primenu.

– Ovi lekovi sprečavaju komplikacije, pre svega kardiovaskularne i bubrežne, kod pacijenata koji boluju od dijabetesa – kaže dr Radojević Škodrić. – U slučaju primene ovih terapija, te komplikacije se usporavaju, a u nekim slučajevima, kada se na vreme daju novi lekovi, čak može da dođe do potpunog nestanka tih komplikacija. Novom listom lekova sada su i svi tipovi multiple skleroze pokriveni savremenom terapijom. Za ovu grupu pacijenata inovativna terapija uvedena je 2020. godine, ali postoji jedna grupa pacijenata sa takozvanom aktivnom, progresivnom, sekundarnom multiplom sklerozom, za koju nije uopšte postojala terapija. Lek je registrovan tek 2020. godine i sada ta grupa pacijenata dobija lek.

Ovako dopunjenu listu medikamenata usvojio je UO RFZO i ona sada ide na odobrenje Vlade Srbije.

Novosti.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments