Foto: AP / Patrick Semansky
Džo Bajden je opisao sukob u Ukrajini kao istorijsku “prelomnu tačku koja dolazi na svakih šest ili osam generacija”.

Američki predsednik Džo Bajden posetio je juče kompaniju Lokid Martin koja proizvodi protivtenkovske raketne sisteme FGM-148 Džavelin, oružje koje je pomoglo Ukrajini u borbi protiv ruskog napada, prenosi Rojters.

Tom prilikom Džo Bajden je opisao sukob u Ukrajini kao istorijsku “prelomnu tačku koja dolazi na svakih šest ili osam generacija” i opisao ulogu SAD u sukobu kao vođenje prve “prave civilzacijske” borbe protiv Rusije i Kine. Bajden je takođe obećao da će Kijevu poslati pomoć u vrednosti od više milijardi dolara, prenosi RT.

– Nalazimo se na prelomnoj tački istorije.Dolazi otprilike na svakih šest ili osam generacija – rekao je Bajden tokom posete fabrici Lokid Martin u Alabami, dodajući da se stvari menjaju tako brzo da Amerika mora da drži kontrolu.

FOTO: TANJUG AP/PATRICK SEMANSKY

– Postoji stalna bitka između autokratije i demokratije – rekao je on, govoreći o Kini i Rusiji kao o neprijateljima navodnih zapadnih “demokratija”. Sukob u Ukrajini, dodao je on, je “prva prava bitka” u ovom sukobu civilizacija.

Ministar odbrane Lojd Ostin je nedavno izjavio da “želimo da vidimo Rusiju oslabljenu do te mere da ne može da uradi stvari koje je uradila u invaziji na Ukrajinu”, a sam Bajden je u nekoliko navrata pozvao na promenu režima u Moskvi, prenosi RT.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužuje NATO alijansu da “u suštini ide u rat sa Rusijom preko svog ‘predstavnika’ i naoružava tog ‘predstavinka'”. Bajden je takođe u utorak rekao radnicima u Lokid Martinu da američke pošiljke oružja “omogućavaju ukrajinskom narodu da se brani, a da mi ne moramo da rizikujemo da uđemo u treći svetski rat slanjem američkih vojnika”.

Bajden je zatražio dodatnih 33 milijarde dolara za vojnu pomoć Ukrajini. Bajden je takođe rekao radnicima u fabrici da ukrajinski roditelji svoju novorođenu decu nazivaju “Džavelin ili Dževelina” u čast raketa američke proizvodnje. Ovu tvrdnju prvobitno je prošlog meseca izneo ukrajinski novinar i neonacistički pripadnik puka Azov Ilja Ponomarenko, preneo je RT.

Sjedinjene Države su poslale u Ukrajinu oružje u vrednosti od 3,4 milijarde dolara od početka ruske invazije 24. februara, uključujući haubice, protivavionske sisteme Stinger, ručne protivtenkovske sisteme, municiju i pancire.

Mondo

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Ns.1
04/05/2022 23:03

Mogao bi ovaj leš i zvanično da umre.Biće svima lakše

Djole
10/05/2022 13:28

Doci ce i njima kraj! Djubrad prekookeanska!