Studija Akademije za pedijatriju iz Amerike tvrdi da roditelji novijih generacija ređe kažnjavaju svoju decu batinama u odnosu na ranije generacije. 

-Mlađi ljudi skloni su tome da ne tuku decu. Kako smo se probudili s pitanjima nasilja u porodici i intimnog nasilja partnera, sve je više odbacivanja bilo kakvog nasilja u kući- rekao je pedijatar dr Robert Sedž.

Inače, nova analiza koristi podatke iz studije ‘Monitoring the Future’, nacionalnog istraživanja o 25 uzastopnih grupa maturanata koji su završili srednju školu između 1993. i 2017. godine. Svaka je skupina ponovno ocijenjena 17 godina kasnije, u dobi od oko 35 godina. Studija je isključila parove bez dece, ili sa starijom decom, i usredsredila na roditelje s najmanje jednim biološkim ili usvojenim detetom, uzrasta od 2 do 12 godina.

Oko 50 posto roditelja priznalo je da je udarilo dete 1993. godine, ali do 2017. taj broj se smanjio na 35 posto. Taj broj je još uvek previsok prema standardima koje je u 2018. postavila Američka akademija za pedijatriju.

Naime, pedijatrijsko društvo sugeriše da odrasli koji se brinu o deci treba da koriste ‘zdrave oblike discipline’, poput pozitivnog podsticanja prikladnog ponašanja, postavljanja ograničenja i postavljanja očekivanja, bez korišćenja udaranja, šamaranja, pretećeg vikanja i vređanja, ponižavanja ili sramoćenja deteta.

Meta-analiza 75 studija o udaranju dece pokazala je da ono doprinosi agresiji, narušenom mentalnom zdravlju i problemima u prihvatanju društvenih pravila i vodi do antisocijalnog ponašanja kod dece, koje se prenosi u odraslo doba.

Druge studije su otkrile da deca koja su fizičko kažnjavana imaju problema u školi i kognitivni deficit, a i veća je verovatnoća da će biti nasilni prema ženama kasnije u životu.

Postavlja se pitanje, zašto bismo udarili nekoga za koga kažemo da ga volimo najviše na svetu?

24sata.hr/nsuzivo.rs

 

 

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Danilo
25/07/2022 15:07

Ne uskraćuj kar detetu, kad ga biješ prutom, neće umreti.
Priče Solomunove 23:13