Foto: SCNS

Direktor Studentskog centra Novi Sad Zoran Martinović posetio je povodom Međunarodnog dana tolerancije Studentski dom “Slobodan Bajić”, gde je razgovarao sa studentima s invaliditetom, koji su kao i studenti društveno osetljivih grupa smešteni upravo u “Bajiću” o njihovim utiscima i zadovoljstvu uslovima smeštaja.

Studentski dom “Slobodan Bajić” prilagođen je potrebama osoba s invaliditetom, a Martinović je posetio studentkinje Filozofskog fakulteta Minu Zavišin iz Kikinde i Milanu Matković iz Gajdobre. Mina je studentkinja prve godine engleskog jezika, a Milana prve godine srpskog jezika i obe su dobile smeštaj u “Bajiću”.

– Jako sam srećna što sam dobila dom. Zadovoljna sam smeštajem. Posebno mi je drago što imam društvo u sobi. Imam mnogo da učim i još uvek nisam stigla da se upoznam s Novim Sadom – rekla je Mina Zavišin.

Milana Matković, u domu boravi sa ličnim pratiocem i ističe da joj je fakultet jako blizu, i da je zadovoljna smeštajm.

– Sve mi je nadohvat ruke. Soba je topla i udobna. Volim da se posle predavanja ušuškam i učim – kaže Milana.

Martinović je istakao da SCNS iz godine u godinu, čini sve kako bi se uslovi stanovanja i učenja u domovima što više unapredili na korist studenata sa invaliditetom.

– Studentski centar vam je na raspolaganju, šta god da vam je potrebno. Želim vam prijatan boravak i mnogo uspeha u učenju i radu – rekao je Martinović.

Svih deset domova SCNS su opremljeni rampama za olakšan pristup osobama sa invaliditetom. U okviru SCNS-a radi Kancelarija za smeštaj studenata sa invaliditetom, studenata sa hroničnim bolestima i studenata rekonvalescenata.

Ona je deo Službe smeštaja i njen zadatak je da studentima sa invaliditetom, hroničnim bolestima i rekonvalescentima olakša postupak konkurisanja, kao i samo useljenje i stanovanje u domu. Zadatak Kancelarije je i da omogući ostvarivanje pristupačnosti javnih službi Studentskog centra i njihovih usluga.

Kandidati iz osetljivih društvenih grupa koji prema redosledu na konačnoj rang listi nisu dobili smeštaj u prvoj raspodeli, imaju pravo da podnesu zahtev ustanovi, odnosno odgovarajućoj službi da se posebno rangiraju u okviru namenski opredeljenih kapaciteta ustanove. Konkurs će trajati do 17. novembra 2022. godine.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments