Foto: Reuters
Odvojene studije dva najveća izraelska zdravstvena fonda sugerišu da četvrta doza vakcine značajno umanjuje rizik umiranja od kovida u poređenju sa zaštitom koju nude tri doze imunizacije.

Izraelski mediji prenose da su ti rezultati posebno relevantni u vreme kada podsoj omikrona BA.2 izaziva porast broja zaraženih širom Izraela i u mnogim drugim zemljama.

Studijom fonda Klalit (Clalit) obuhvaćeno je 563.465 ljudi starosti od 60 do 100 godina koji su primili tri doze vakcine.

Oni su bili podeljeni u dve grupe, na one koji su primili četvrtu dozu, njih 58 odsto i one koji nisu. Istraživači su upoređivali stopu smrtnosti u te dve grupe od 10. januara, nedelju dana posle odobrenja četvrte doze i 20. februara.

Rezultati su pokazali da četvrta doza smanjuje rizik od umiranja od koronavirusa među starijom populacijom za 78 odsto. Studija sprovedena u saradnji sa Fakultetom zdravstvenih nauka Univerziteta Ben-Gurion još nije recenzirana i trenutno se priprema objavljivanje u medicinskom žurnalu.

Doktor Doron Necer (Netzer) iz Klalita je objasnio značaj rezultata zbog preovlađujućeg mišljenja da omikron varijanta izaziva blago oboljenje, te da dodatna vakcina nije potrebna.

– Rezultati studije pokazuju da je četvrta doza uveliko povezana sa smanjenom smrtnošću od koronavirusa, uključujući omikron – rekao je doktor Necer. Studija fonda Makabi je ispitivala efikasnost vakcine devet nedelja od januara do marta među 100.000 članova tog fonda 60-godišnjaka i starijih vakcinisanih sa tri doze.

Pokazalo se da je četvta doza efikasnija 73 odsto u sprečavanju teške bolesti od tri doze. Međutim, manje od jednog procenta učesnika istraživanja koji su vakcinisani sa najmanje tri doze je imalo ozbiljne simptome kovida.

Rezultati su takođe pokazali efikasnost protiv infekcije koronavirusa. Tri nedelje posle primanja četvrte doze rizik od zaražavanja smanjen je za 64 odsto u poređenju s onima koji su primili samo tri doze, ali deset nedelja posle vakcine rizik pada na 29 odsto, što znači da dodatna zaštita nestaje brže nego posle treće doze.

Istraživači su rekli da su potrebne nove studije tokom dužeg perioda da se odredi trajanje zaštite koju nudi četvrta doza.

Ona je odobrena 2. januara za starije od 60 godina i zdravstvene radnike na početku talasa omikron u Izraelu.

Ipak i pored širenja zaraze na četvrtu dozu je pristalo 750.000 ljudi, dok jih je 6,7 miliona primilo jednu dozu, a 6,1 milion dve i 4,4 miliona tri doze od ukupno 9,4 miliona stanovnika Izraela.

Podsetimo, drugu buster dozu, odnosno četvrtu dozu protiv infekcije kovid može primiti svako kome je prošlo najmanje pet meseci od treće doze, ili mesec dana od preležane korone, a ujedno i najmanje pet meseci od treće doze.

Kurir.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments